Deckarafton torsdag 9 augusti

Foto: Idha Lindhag

Kjell Eriksson är författare och trädgårdsmästare från Uppsala, numera bosatt i Brasilien.

Hans böcker har sålts till Finland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Tyskland, Italien, Norge, Danmark, Bulgarien, Polen, Tjeckien, Ungern, Spanien, Turkiet och USA. År 2017 tilldelades han Fridegårdsstipendiet som delas ut av Uppsala kommun. 2013 tilldelades han fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris för sitt författarskap.

Öppen grav som gavs ut hösten 2009 skulle vara den sista och avslutande delen i serien om Ann Lindell vid Uppsalapolisen. Sju av de tidigare nominerades till Årets deckare av Deckarakademin. Prinsessan av Burundi utsågs till bästa svenska deckare 2002. För den allra första boken om Ann Lindell, Den upplysta stigen (1999), belönades han med Svenska Deckarakademins debutantpris. Just nu skriver Kjell Eriksson på den 11:e kriminalromanen om Ann Lindell. Den utspelar sig nordöst om Uppsala.

Hösten 2012 kom hans självbiografi Simma i mörker: En självbiografisk klassresa och den första delen i en ny deckarserie om kommissarie Santos i Brasilien, Spetsad, utkom i april 2013 och uppföljaren Smärta 2014. År 2015 fick han stor uppmärksamhet för sin roman om spanska inbördeskriget – Att skjuta hästar.
Hösten 2017 gav han ut romanen Verandarevolutionären.

Foto: Göran Segeholm

Inger Frimansson är en av Sveriges främsta författare när det gäller psykologiska thrillers. Under många år arbetade hon som journalist. Hon debuterade skönlitterärt 1984 men sitt verkliga genombrott fick hon 1998 med romanen ”God natt min älskade”. Den utsågs av Svenska Deckarakademin till årets bästa svenska kriminalroman. Juryns motivering: ”En psykologisk thriller om vettlöshet och hämnd
som inte på länge släpper sitt grepp om läsaren.” Två gånger har hon tilldelats detta prestigefyllda pris. Andra gången var 2005 för uppföljaren ”Skuggan i vattnet”.

Inger Frimansson har gett ut ett 40-tal böcker. Hon skriver inom olika genrer, allt från romaner och noveller till ungdomsböcker och lyrik. Hennes böcker har sålts till 16 olika länder, bland annat USA, Kina, Ryssland, Tyskland, Japan, Spanien och Frankrike.

Hon har en förmåga att med små medel skapa en krypande känsla av rädsla och obehag. Den lunga vardagliga ytan kan plötsligt brytas av de mest skrämmande och gastkramande händelser. I Inger Frimanssons böcker går ingen säker – inte ens läsaren.

Hennes senaste roman heter ”De sista rummen” och kom ut i april i år.

Foto: Staffan Björklund

Lilian Fredriksson har varit lärare vid Sigtunaskolan i svenska, religion och spanska. Tillsammans med sin man Karl G Fredriksson startade hon Regina konsult AB 1982. De hade en omfattande översättnings- och kritikerverksamhet samt eget författarskap där de tillsammans eller enskilt översatt ett stort antal böcker, både fack- och prosaböcker. De har författat ett tjugotal fackböcker, bland annat om Uppsala, pilgrimsleden El Camino, en krönika om kattens historia och Nåd och straff (om religion och deckare). Flera av översättningarna och de litterära verken är prisbelönta, bland annat Nåd och straff samt Där själva kajorna tala latin.

Tillsammans har Lilian och Karl haft många bejublade kåserier och presentationer av litteratur och reseskildringar i olika sammanhang. Efter Karls bortgång 2015 fortsätter Lilian deras arbete och har bland annat givit ut boken Pärlor och märkvärdigheter i Uppsala tillsammans med författaren Lars-Åke Skagegård 2016.

Lilian Fredriksson är ledamot av Svenska Deckarakademin, medlem i Rotary, Maria Orden och Damsällskapet Concordia samt Pelle Svanslössällskapet.

Torsdag 9/8 kl. 19.00, Stora magasinet, Frötuna.
Entré kredit-/betalkort, Swish eller kontant.
Läs mer om Kategorier Författare, Kulturveckan