Rasbo kulturvecka 2017 – sammanfattning

Ett urval av det stora antalet aktiviteter år 2017:

(Artikel i Ristaren, september 2017)
Årets kulturvecka som besöktes av mer än 2 000 personer hade en uppsjö av olika aktiviteter att ta del av. Vad sägs om bygdespel, kakkalas, författaraftnar, konstutställningar, aktiviteter vid våra hembygdsgårdar, bygdegårdar och kyrkor med musikunderhållning och föredrag av varierande slag!

Kulturföreningen har gjort ett fantastiskt stort arbete med det digra program som presenterades och Rasbo i Samverkan kan bara säga ETT STORT TACK!

Utsålda hus med mer än 1 000 besökare fick uppleva tre fantastiska föreställningar trots blöta både för skådespelare och publik. Årets bygdespel (”I grevens tid”) började med regn de första dagarna men slutade med sol på söndagen.
Trots detta var alla glada och nöjda. Skådespelarna blev blöta (fogden fick dessutom en spann mjölk över sig), men åstadkom ändå en fantastisk föreställning!

Måndagens författarafton på Frötuna bjöd på en något annorlunda beskrivning av så kallade ”fula ord”, som författaren Bengt Dagrin har forskat i de senaste 35 åren. Allt som han skrivit har publicerats i ett antal böcker där man kan läsa och få förklaringar av betydelsen kring de ”fula orden” under olika sekel, tillbaka i tiden.

Rundvandring på Lydinge säteri samlade på tisdagen drygt 80 personer vilka fick lyssna till ägaren Ola Månsson som berättade Lydinges historia fram till dagens verksamhet, som innebär att man kan hyra både stallplats och bostad. I ”gamla verkstan” underhöll Heidi Baier med berättelser och sånger av Dan Andersson.

En musiklek ”melodikryss” för nästan 100 personer till dragspel och gitarr med sång, framfört av Mattias Jansson och Stefan Larsson, gick av stapeln i Stavhalla, Stavby. Kristina Jansson och Erling Löfgren med flera hade knåpat ihop musikfrågorna och många fina priser från Viking Line och Eckerölinjen delades ut till vinnarna.

Maja Hagerman gästade Frötuna på torsdagen och pratade om sin bok, Käraste Herman, som handlar om rasbiologen Herman Lundborg och hans metoder för rasundersökning. Drygt 80 personer kom för att lyssna på den omtyckta författaren.
Rasbobygdens Röda Kors serverar alltid kaffe vid författaraftnarna, och så även i år.

Fredagskvällen i Timmerkojan bjöd på irländsk musik av gruppen Aróir. God mat och härlig stämning.

Årets kakkalas var nära rekordstort med över 112 sorters olika kakor med minst 100 kakor av varje sort bakade av flitiga kvinnor och män i bygden. Stort tack till dem alla! Totalt konsumerades således minst 11 000 – 12 000 kakor under två timmar av 500+ personer i det fina vädret på lördagen. Bara smulor på ett fat återstod konstaterade Röda Korsets styrelse nöjt och Rasbobygdens Rödakorskrets kunde ännu en gång bidraga till lokala och internationella humanitära insatser.

Finalen på söndagen i Rasbo kyrka är ett musikaliskt minne som dröjer sig kvar. Att få höra Malena Ernman och Mats Bergström trollbinda en fullsatt kyrka blev en lyckad avslutning på Rasbo Kulturvecka 2017.

Så här skrev UNT om finalkonserten:

Rasbo kulturvecka avslutades på söndagskvällen på ett enastående sätt; drygt 400 personer samlades i Rasbo vackra 1100-talskyrka för att lyssna till Malena Ernman och hennes ständige ackompanjatör Mats Bergström. Malena Ernman är något av ett musikaliskt fenomen. Hon är en framstående operasångerska men är hemmastadd i nästan alla musikgenrer.

Det är unikt för operaartister för det är svårt att anpassa en operaröst till något annat. Hon har ett förbluffande stort tonomfång som gör att hon kan sjunga såväl mezzosopran som sopran och de låga tonerna ger också dramatiska möjligheter; rätt som det är går hon djupt ner i registret och blir plötsligt hotfullt allvarlig. Med sin skådespelarbegåvning, sin humoristiska ådra och sin obetalbara mimik därtill har hon det bäddat för framgång inom snart sagt vilken genre som helst.

Vid sin sida har hon sin samarbetspartner sedan 25 år, gitarristen Mats Bergström, för som hon själv sa. ”ingen annan duger”. Samspelet mellan dem är en fröjd att åse och åhöra och man är beredd att svära på att deras dialog är helt spontan och improviserad.

Söndagskvällens program spände över vida musikvidder. Från innerligt framförda folkvisor, via opera till Cornelis Vreeswijk till jazz till mera opera. Det underliga är att allt hon sjunger verkar tillhöra hennes specialområde. Om man utan att känna till henne hörde henne sjunga Vreeswijks ”Du” skulle man ta henne för ett nytt stjärnskott i skaran av Cornelisuttolkare, och hörde man henne under samma förutsättning i Ellingtons Almighty God skulle man undra vem denna lysande jazzvokalist kunde vara. Nils Landgrens jazzigt lyriska tonsättning av Shakespeares ”Shall I compare thee” passade henne perfekt och hennes tolkning av Lars Forssells dikt ”Röda höst” i Bo Nilssons tonsättning var suverän, inlevelserik och precis lagom känslosam.

Efter ett instrumentellt mellanspel då Mats Bergström framförde en ekvilibristisk Grande Ouvertyr i Rossinis anda av Giuliani blev det, givetvis, mer opera. Vi fick höra Cherubins aria ”Non sò più cosa son” ur Figaros bröllop, Laurettas aria ”O mio babbino caro” ur Gianni Schicchi och Carmens ”Habanera” och ”Seguidilla”. Efter dessa Ernmanska paradnummer, en enkel visa som avslutning: Portugals vinnande
bidrag i Eurovision Song Contest, ”Amar pelos dois”.

Men slut var det ändå inte förrän efter tre extranummer: Rosinas aria ”Una voce poco fa” ur Barberaren, Kents ”Välkommen hit” och, förstås, ”La voix”.

Per A F Åberg

 

Några ytterligare aktiviteter under veckan:

Fornparksvandring vid Gammel-Gränome genomfördes på lördagen den 5 augusti. En intresserad skara hade samlats och fick sakkunnig guidning av Olands Hembygdsgille.

Rasbokils Hembygdförenings hembygdsdag med tema indelta soldater söndagen den 6 augusti vid hembygdsgården i Kölinge. Efter den traditionella friluftsgudstjänsten serverades ärtsoppa med pannkakor och punsch. Deltagarna kunde besöka soldattorpet och svara på kluriga frågor om indelningsverket med mera. Ett föredrag om socknens soldattorp, ett material som bland annat tagits fram under en studiecirkel under året, avslutade en ganska välbesökt hembygdsdag.

Våga-sjungagruppens sångstund ”Vi minns vårt 60 tal” under ledning av Jimmy Fredriksson genomfördes på äldreboendet Vigmund tisdagen den 8 augusti.

Anna-Karin ”ako” Nytell Oldeberg och Anders ”Grosse” Grotherus hade ett mycket uppskattat program ”sånger i det gröna” för den allra yngsta publiken i Rasbo församlingshem och Tuna kyrkstuga onsdagen den 9 augusti. Full fart och glada barn som verkligen tog chansen att sjunga ut för full hals!

Barnens dag i Svenska kyrkans regi genomfördes fredagen den 11 augusti utanför Hall 2000. Man hade dukat fram grillen och ordnat med trevliga aktiviteter för barn och familjer. Till ”Barnens loppis” i hallen kunde alla barn lämna leksaker, barnböcker etc. Pengarna gick till Svenska kyrkans insamling för barn i nöd.

Konsert och visning av Strandorgeln i Rasbokils kyrka på lördagen den 12 augusti drog en intresserad skara. Kantor Roland Östblom och orgelbyggaren Tomas Svenske berättade om orgelns historia, förklarade hur den är konstruerad och visade olika sorters pipor samt orgelns innanmäte. Organisten Rickard Backlund framförde som avslutning ett varierat musikprogram som visade vad orgeln förmår.

Rasbo Hembygdsgilles hembygdsdag på gammelgården i Gåvsta söndagen den 13 augusti började med friluftsgudstjänst och kyrkkaffe. Sedan hade man en verklig publikmagnet: Ewert Ljusberg, som underhöll en uppskattande publik med visor och
allehanda historier.

Övriga aktiviteter och programpunkter framgår av programbladet för 2017 års kulturvecka.

Läs mer om Kategorier Bygdespelet, Kakkalaset, Kulturveckan, Press