Rasbo kulturvecka 2018 – sammanfattning

Nittonde året av kulturveckan i Rasbo var mer välmatad än tidigare och publiktillströmningen var glädjande stor – vilket gäller både äldre och yngre deltagare.

Bygdespelet
Enligt flerårig tradition inleddes Kulturveckan fredagen den 3 till söndagen den 5 augusti med Bygdespelet ” I grevens tid”. Detta år med betydligt bättre väder och trots repris med god publiktillströmning.

Barn och ungdomssatsningen gav resultat.
Barnteatern med Marielunds dockteater och tillika gårdsdag på Örby på söndagen den 5 augusti lockade stora skaror hänförda barn. Marianne Näslunds målarkurs för barn och ungdomar under veckan, samt dubbla föreställningar med ako och Grosse i ”Sångpiraterna seglar in” i Rasbo respektive Tuna onsdagen den 8 augusti blev som vanligt mycket uppskattade. Barnens dag i kyrkans regi med grillning och aktiviteter genomfördes med sedvanlig glädje fredagen den 10 augusti.

Nytt för i år var ”Kulturslingan” lördagen den 11 augusti, en lätt orientering för hela familjen, med mål att ute i naturen lära sig mer om Rasbos kultur. Väl värt en repris nästa år.

Författaraftnar
Årets författaraftnar inleddes måndagen den 6 augusti med kulturfenomenet Björn Ranelid, som snart ger ut sin 34:e bok, ligger bakom ett stort antal artiklar och framträdanden inför publik samt erhållit flertal kulturpris. Med sin vältalighet på skorrande Malmö-skånska trollband han den månghövdade publiken.

Mycket stor uppskattning rönte även ”Deckaraftonen” torsdagen den 9 augusti med ”hemmasonen” Kjell Eriksson och Inger Frimansson under ledning av deckarakademins Lilian Fredriksson. Mord och andra hemskheter har väl aldrig framstått så idylliskt som under en sommarfager kväll på Frötuna.

Konserter och kyrkomusik
Musikutbudet under veckan var massivt och varierande. Våra lokala musiker, Hedin, Östblom och Bergström, framförde högklassig musik till morgonandakterna under veckan och avslutade med en orgelkonsert i Rasbokils kyrka lördagen den 11 augusti.

Jazzen har också hittat till Rasbo! En bejublad och välbesökt konsert med Ulf Johansson Werres sex-mannaband ”Dixie Nouveau” genomfördes i Rasbokils bygdegård på tisdagen den 7 augusti.

På onsdagen den 8 augusti spelade och sjöng femmannagruppen ”Fröken Elvis” delvis egen musik, men framför allt Elvis låtar med svensk text. Aldrig har väl Tuna bygdegård upplevt 150 vuxna som stampat och framfört så livliga stående ovationer i slutet av ett framträdande!

Något lugnare, men med mycket uppskattad musik uppträdde ”Klaras orkester” på fredagen den 10 augusti i Timmerkojan i Tuna och kvällen efter var det dags för musikafton på Örby med gruppen ”Aroir” som förtjänstfullt hoppat in i all hast.

Musikutbudet avslutades på söndagen den 12 augusti med finalkonserten med Tina Ahlin och Orsa spelmän i en näst intill fullsatt kyrka. Maken till musikalitet, spelglädje och gott humör får man leta efter. Alla som lämnade kyrkan efteråt såg upprymda ut…

Konst och hembygdsevenemang
Helt enligt traditionen genom fördes en rad konstutställningar där Håkan Bäfves konst i tiondeboden väckte speciell uppmärksamhet.

Rasbokils Hembygdsförenings hembygdsdag med fokus på bygdens hemvärn genomfördes söndagen den 5 augusti vid hembygdsgården i Kölinge. Rasbo Hembygdsgilles hembygdsdag på gammelgården i Gåvsta med visning av gillets samlingar genomfördes söndagen den 12 augusti. De genomfördes på traditionellt sätt med friluftsgudstjänst och trevlig samvaro för både hemmavarande och
”hemvändande” i Rasbobygden.

Håkan Bäfve och Josef Ekrelius genomförde en trivsam och uppskattad musikunderhållning på äldreboendet Vigmund tisdagen den 7 augusti.

Kakkalaset
För att klara av detta massiva kulturutbud krävs ett ordentligt kakkalas. Det ägde som vanligt rum på Gåvsta Gammelgård i Röda korsets regi under ganska hård blåst på lördagen den 11 augusti. De ca 450 besökarna fick hålla i sina kakfat ordentligt så att inte kakor och fat blåste bort. Totalt försåldes 105 sorters kakor och risk finns att de ca 13 000 kakorna höjde medelvikten på besökarna avsevärt.

Man inser ju lätt att Kultur är kul! Speciellt när man gör det i samarbete med lokala Hembygdsgillen, Hembygdsgårdar, Rasbo pastorat, UNT, Uppsala kommun och en hel rad sponsorer och får ett sådant gensvar genom publiktillströmningen.

Claes Mörlin
Ordförande

Läs mer om Kategorier Kulturveckan