Rasbo kulturvecka 2021 – en sammanfattning

En vecka full av höjdpunkter

Det är inte konstigt att entusiasmen var stor kring Rasbo kulturvecka 2021. Alla ville ha kultur efter 1,5 år med en svår pandemi. Publiken var i startgroparna, och succéerna avlöste varandra.

I stället för en kulturvecka genomfördes 2020 innovationer som filmskapande och vandring med arkeolog. I år fortsatte Rasbo Kulturförening med nytänkande kring utomhusevenemang, där kultur- och trädgårdsdagen ”Öppen grind och port” blev till en manifestation av kreativitet och gemenskap i en ovanligt rik och engagerad bygd. Konstutställningen med Sven Holms målningar ingick denna dag, och de framträdde ypperligt i den rustika miljön i det stora magasinet på Frötuna.

På Frötuna ägde författaraftonen som vanligt rum, denna gång med Christina Jutterström och Ulf Danielsson, som under ledning av Maria Ripenberg samtalade om bildning. Sammantaget blev det till en folkbildningskväll där också existentiella frågor ventilerades, något som uppskattades mycket av publiken.

Barnevenemangen var lika populära som de brukar: Marianne Näslunds konstskola samt ako & Grosse – Sångpiraterna – som lockade de minsta barnen. En nyhet för i år var dansdagen för barn med Uppsala dansakademi utanför Hall 2000. Den blev så uppskattad att den förhoppningsvis också blir ett återkommande inslag under Rasbo kulturvecka!

De musikaliska höjdpunkterna avlöste varandra. Olle Persson och Mats Bergström kunde med kort varsel framföra ett trevligt visprogram då Bengan Jansson tyvärr måste ställa in på grund av sjukdom. Övriga musikerduos var lika härligt samspelta: Anders Bromander och Olof Johansson med svängig musik på nyckelharpa och orgel, samt Ola Hedén och Helena Andersson Bromander, med jazzigt piano och sång. Även orgelkonserten med Roland Östblom var mycket uppskattad.

Sofia Karlsson och två gitarrister avslutade veckan med en bejublad finalkonsert i Rasbo kyrka. Den framfördes två gånger, en väl fungerande lösning i ett läge med publikrestriktioner.

Nu har förberedelserna för Rasbo kulturvecka 2022 dragit igång för fullt och vi kan, utan att avslöja detaljer, lova både repriser på populära inslag och helt nya, spännande evenemang!

Maria Ripenberg, Rasbo Kulturförening

Läs mer om Kategorier Okategoriserade