Aktuellt

Utvalda

Rasbo kulturvecka 2021 – en sammanfattning

En vecka full av höjdpunkter

Det är inte konstigt att entusiasmen var stor kring Rasbo kulturvecka 2021. Alla ville ha kultur efter 1,5 år med en svår pandemi. Publiken var i startgroparna, och succéerna avlöste varandra.

I stället för en kulturvecka genomfördes 2020 innovationer som filmskapande och vandring med arkeolog. I år fortsatte Rasbo Kulturförening med nytänkande kring utomhusevenemang, där kultur- och trädgårdsdagen ”Öppen grind och port” blev till en manifestation av kreativitet och gemenskap i en ovanligt rik och engagerad bygd. Konstutställningen med Sven Holms målningar ingick denna dag, och de framträdde ypperligt i den rustika miljön i det stora magasinet på Frötuna.

På Frötuna ägde författaraftonen som vanligt rum, denna gång med Christina Jutterström och Ulf Danielsson, som under ledning av Maria Ripenberg samtalade om bildning. Sammantaget blev det till en folkbildningskväll där också existentiella frågor ventilerades, något som uppskattades mycket av publiken.

Barnevenemangen var lika populära som de brukar: Marianne Näslunds konstskola samt ako & Grosse – Sångpiraterna – som lockade de minsta barnen. En nyhet för i år var dansdagen för barn med Uppsala dansakademi utanför Hall 2000. Den blev så uppskattad att den förhoppningsvis också blir ett återkommande inslag under Rasbo kulturvecka!

De musikaliska höjdpunkterna avlöste varandra. Olle Persson och Mats Bergström kunde med kort varsel framföra ett trevligt visprogram då Bengan Jansson tyvärr måste ställa in på grund av sjukdom. Övriga musikerduos var lika härligt samspelta: Anders Bromander och Olof Johansson med svängig musik på nyckelharpa och orgel, samt Ola Hedén och Helena Andersson Bromander, med jazzigt piano och sång. Även orgelkonserten med Roland Östblom var mycket uppskattad.

Sofia Karlsson och två gitarrister avslutade veckan med en bejublad finalkonsert i Rasbo kyrka. Den framfördes två gånger, en väl fungerande lösning i ett läge med publikrestriktioner.

Nu har förberedelserna för Rasbo kulturvecka 2022 dragit igång för fullt och vi kan, utan att avslöja detaljer, lova både repriser på populära inslag och helt nya, spännande evenemang!

Maria Ripenberg, Rasbo Kulturförening

Utvalda

Rasbo kulturvecka – programmet klart!

Rasbo kulturförening hälsar alla välkomna till årets kulturvecka, som är nästan lika fullmatad som vanligt!

Nu är programhäften för årets kulturvecka den 8 till 15 augusti under distribution i brevlådor i Rasbo, Rasbokil, Stavby och Tuna. Det kommer också att läggas ut på många offentliga platser, håll ögonen öppna! Observera att programmet för veckan bygger på regeringens och Folkhälsomyndighetens tidsplan för hävande av Covid-19-restriktionerna, när det gäller antal besökare, avstånd och andra krav. Blir det förändringar av denna plan, kommer vi att göra de ändringar i programmet som blir nödvändiga. Vi kommer självklart att följa gällande restriktioner och ändringar i programmet kommer att annonseras på denna hemsida och på föreningens Facebooksida.

Programmet finns för nedladdning på denna länk:

Biljettköp på www.kulturbiljetter.se har nu öppnats!

Bokning och betalning av biljetter via Kulturbiljetter samt reservering av plats på dansdagen via Simple Signup görs enligt instruktioner på programhäftets sista sida. Välkommen med din beställning!

Med vänlig hälsning /Styrelsen

Utvalda

Rasbo kulturvecka 2021 – nu är vi på gång!

En glad nyhet för alla kulturtörstande: Nu satsar vi på att kunna genomföra kulturveckan den 8 till 15 augusti i år. Reservera dessa dagar!

Programhäftet kommer i era brevlådor i början av juni och vi hoppas att pandemirestriktionerna inte sätter hinder i vägen för det spännande program vi kan presentera med artister, författare och olika aktiviteter för alla åldrar.

Håll ögonen öppna för ytterligare information på denna hemsida och facebooksidan Rasbo kulturförening.

Vi är mycket tacksamma för alla som stödjer vår verksamhet genom att betala medlemsavgift! Om du varit medlem och vill kvarstå som sådan, eller om du vill bli ny medlem, kan du betala årsavgiften till föreningens plusgiro 485752-0 eller via Swish 123 621 86 48. Avgiften är 150 kronor per person eller 250 per familj för år 2021. Ange namn och e-postadress i meddelandefältet så kan vi nå dig med olika utskick.

Styrelsen för Rasbo Kulturförening 

Utvalda

Rasbo kulturvecka 2021 – aktuell information

Den 28 februari genomfördes föreningens årsmöte. Vi beslutade då att fortsätta planeringen för kulturveckan 2021, som ska genomföras den 6 – 15 augusti, under förutsättning att pandemin inte sätter hinder i vägen.

Protokoll från föreningens extra årsmöte och ordinarie årsmöte kan läsas på följande länkar:

Programmet för kulturveckan är i princip klart men vi reserverar oss för eventuella restriktioner. Håll tummarna för att den går att genomföra som planerat! Mer om kulturveckan kommer efter hand att publiceras på denna hemsida och föreningens Facebook-sida. Håll ögonen öppna!

Vid årsmötet antogs nya stadgar för föreningen. Bland annat har föreningens namn ändrats till det mer tidsenliga Rasbo Kulturförening. De nya stadgarna kan läsas på följande länk:

Utvalda

KULTURFÖRENINGENS FILMER: Fyra filmer om Rasbos historia och ett författarsamtal.

Kära kulturvänner! Vi har den stora äran att presentera fyra filmer om Rasbo! Berättare är Lars-Erik Karlsson som skrivit boken ”Från forntid till nutid i Rasbo” (2019). Filmerna är gjorda av Helena Andersson Bromander och produktionen står Kulturföreningen, Rasbo pastorat och Rasbo hembygdsgille för.

Del 1: Kulturhistoriska platser på gångavstånd från Gåvsta Skola. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 2: Fattigvård och sjukvård i Rasbo. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 3: Offentlig konst i Rasbo. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 4: Rasbo kyrka. Klicka på bilden för att spela filmen.

Författarsamtal. Klicka på bilden för att spela filmen.

Kulturföreningen har producerat ett digitalt författarsamtal där Sten Hagberg, professor i kulturantropologi, föreståndare för Forum för Afrikastudier samt konsul för Burkina Faso, samtalar med Maria Ripenberg om hennes bok ”Historiens vita fläckar. Om rasismens rötter i Sverige”. Här är filmen, producerad av Helena Andersson Bromander.

2020 går kulturföreningen miste om nästan alla publikintäkter. Du får därför gärna bidra till föreningens Swish-konto om du ser filmen, 123 621 86 48!

Utvalda

Ett annorlunda kulturår i pandemins spår

Efter 2019 års kulturvecka med flera extrasatsningar – Rasbo kulturförenings 20-årsjubileum! – kom 2020 med tvärstopp för all kulturverksamhet. Vi insåg redan i mars att det skulle vara svårt att fortsätta planera för en kulturvecka, vilket innebär att boka stora artister och kända författare samt ordna lokaler och trycka programhäfte. Kulturveckan ställdes därför in.

Ganska snart fann vi dock att det vore avigt att inte kunna ordna något publikt under en sommar just som denna. Hur kunde vi arrangera evenemang ”coronasäkert”?

Vi frågade först Panikteatern om de kunde tänka sig att uppträda utomhus vid Gåvsta Gammelgård för barn, och det gjorde de gärna! Den 27 juni gav de två föreställningar av pjäsen ”Så går ingen kamel” för förtjusta barn, 3-9 år, i begränsad mängd och på lagom avstånd.

Vi vände oss också till våra trogna sångpirater ako & Grosse – Anna-Karin Oldeberg och Anders Grotherus – som varje år uppträder på kulturveckan. De gav två föreställningar för alla barn utanför Gammelgården den 18 juli, som en hyllning till Pippi Långstrump som fyller 75 år i år. Allsång var det mest hela tiden och flera barn gjorde fina soloprestationer i mikrofon. Det dansades och det klappades!

Även de boende på Vigmund hade behov av lite underhållning, resonerade vi – alldeles extra mycket denna sommar då många är isolerade. Duon Ripenberg & Hugardt underhöll 9 juli i trädgården för åhörare på olika uteplatser som fick sig lite jazz och visor till livs.

Vad kunde vi göra mer med tanke på restriktionerna? Idén om att producera film väcktes! Lars-Erik Karlsson, som i fjol släppte boken ”Från forntid till nutid i Rasbo” tillfrågades om han kunde tänka sig berätta om innehållet i sin bok. Resultatet blev fyra filmer om Rasbo: offentlig konst, fattigvård och sjukvård, kulturhistoria samt kyrkan. Filmerna har producerats av Helena Andersson Bromander och publiceras bland annat på kulturföreningens sida på Facebook, hemsidan samt Youtube under augusti-september.

Vi hade från början planer på två författarsamtal under sommaren, men publikrestriktionerna gjorde det omöjliga att arrangera. Ett har dock genomförts digitalt: professor Sten Hagberg samtalar med mig om min bok ”Historiens vita fläckar” som kom 2019. Även den filmen kommer att publiceras under september i kulturföreningens kanaler.

Maria Ripenberg, ordförande

Utvalda

Rasbo kulturvecka 2020 i nytt format

Den ordinarie kulturveckan som har ställts in på grund av pandemin ersätts nu av nya aktiviteter!

Just nu producerar kulturföreningen – som en del i den ”alternativa” kulturveckan 2020 – fyra filmer med Lars-Erik Karlsson med utgångspunkt från hans nya bok ”Från forntid till nutid i Rasbo”. Filmare är Helena Andersson Bromander och filmerna ska vara klara i augusti. De kommer att publiceras på bland annat kulturföreningens hemsida och Facebooksida. Medfinansiärer är Rasbo pastorat och Rasbo Hembygdsgille.

En film med författartema är också på gång och vi planerar för olika utomhusaktiviteter med musik för barn och äldre som går att genomföra under de gällande restriktionerna. Håll ögon och öron öppna!

Om restriktionerna lättar så kan även en del konserter och författarträffar eventuellt genomföras, mer om detta kommer på hemsidan och Facebooksidan.

Vi vill också skapa en fantastisk kulturvecka 2021, välkommen då!

Vill du stödja vår verksamhet och bidra till att vi kan göra dessa aktiviteter och ännu fler i sommar? Bli medlem i föreningen – se sida FÖRENINGEN – BLI MEDLEM. Tack på förhand!

Styrelsen

Rasbo kulturvecka 2019 – den 20:e i ordningen

Årets tjugoårsjubilerande Kulturvecka blev en rik och fullödig vecka med kultur för alla smaker. Jubileet till ära invigde kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson veckan och en brasskvintett ur Uppsala Blåsarsymfoniker blåste in veckan med en fanfar och konsert.

  

De senaste årens satsning på barn och ungdom förstärktes ytterligare detta jubileumsår.
Dockteater och gårdsdag på Örby gård blev även denna gång en kioskvältare. Har någonsin 30 barn i åldrarna 2-5 år suttit alldeles tysta och stilla 30 minuter under en teaterföreställning…? Marianne Näslunds populära målarskola var mer övertecknad än vanligt (kanske blir det 2 veckor nästa år?). Succé gjorde som vanligt även ako och Grosse med sin musikaliska resa, till nöje även för de vuxna i Rasbo och Tuna.

  

I år genomfördes en storsatsning på lite äldre ungdomar med en ungdomskonsert av Rasbofödde Niklas Dackborns band och Idoltvåan Kadiatou i Hall 2000. Stiftelsen Upplandsbygd, delvis EU-baserad, arbetar med utveckling av landsbygden i hållbarhetens tecken och gav ett generöst stöd. Den stora publiken bjöds inte bara på musik och förtäring utan även på en utställning av Uppsala biodlareförening och en gemensam satsning av Blomsterlandet och Naturskyddsföreningen i samma anda samt information om möjligheterna till stöd av Upplandsbygd för ungdomsprojekt.

  

Musik blev något av årets tema med klassisk musik av Uppsala kammarsolister i Tuna kyrka, ”Lite lugnt och lite rockigt” med Håkan Bäfve på Vigmund och jazzafton med Maria Ripenberg, Ambjörn Hugardt och Anders Johansson i Tuna.

  

Oerhört populära Systerpolskan med Lena Willemark drog publik från hela mellansverige och fyllde Rasbokils bygdegård. Slutkonserten med Lisa Nilsson, Mats Bergström och Mattias Torell blev en musikalisk succé i Rasbo kyrka. Lisa Nilssons sång och lite underfundiga kommentarer gjorde kvällen helt magisk!

  

Även årets författarafton med tankeväckande diskussioner av kvartetten Lars Sund, Maria Ernestam, Ola Larsmo och Lotta Lundberg under ledning av Maria Ripenberg drog en rekordstor publik på Frötuna.

Traditionsenligt bjöds även på bygdespel. Denna gång ”Liten tuva” av Karin Ahlinder. Lite modernare miljö än vanligt (1950-tal) och tidvis under blöta förhållanden. Trots ihärdigt regn höll både skådespelare och publik tappert ut. Traditionellt genomfördes även Lars-Erik Karlssons byvandring, Kulturslingan och hembygdsdag/hemvändardag i Rasbokil. Röda korsets kakkalas drog mer än 500 hungriga besökare och inte en kaksmula fanns kvar av de cirka 13000 kakorna efter två timmar!

  

Samarbetet med pastoratet har löpt smidigt, mycket tack vare teknisk support av Håkan Bäfve och varit givande, icke minst de högkvalitativa musikaliska morgonandakterna och Kristina Shtegmans underbara orgelkonsert i Rasbokils kyrka.

   

Sammanfattningsvis blev det ett lyckat 20-års jubileum med den största publiktillströmningen någonsin med besökare från bygden, Uppsala, Dalarna, Göteborg och Nederländerna, för att nämna några!
Kulturveckan har genomförts helt med ideella krafter och med generöst stöd av Rasbo pastorat, Rasbo hembygdsgille, Uppsala kommun, Upplandsbygd samt Örby gård och Frötuna gods.

Styrelsen för Kulturföreningen i Rasbo kommundel genom Claes Mörlin, ordförande

Gårdsdag & dockteater

Söndag 11/8 kl. 10.00 – 15.00 (barnteater kl. 11.00 och 14.00)
Örby gård (Gamla ladugården Örby 207)

 

Marielunds dockteater gästar för andra året Örby Gård under kulturveckan, denna gång med föreställningen ”Bonifacius sommarlov”. (OBSERVERA pjäsändring sedan det fysiska programhäftet gick i tryck). Pjäsen handlar om det supersnälla lejonet Bonifacius som jobbar på en cirkus. En dag upptäcker han till sin stora förvåning att somliga har sommarlov – något han själv aldrig haft. Men nu får han! Följ med Bonifacius på sommarlov och se hur det gick med ledigheten och alla hans drömmar.

Efter föreställningen finns möjlighet att titta närmare på dockorna bakom ridån.

Föreställningen tar cirka 25 min och riktar sig till barn från ca 3 år och uppåt.

Örbys gårdsbutik håller öppet där kan man köpa lokala produkter från gården och närområdet och fika bl.a. stenungnsbakat surdegsbröd från Annas Bakstuga i Rasbo. I anslutning till butiken kan man hälsa på sommarens lamm och provsitta traktorer.