Aktuellt

Featured

Strålande kulturvecka 2023 i ny dräkt

Varför blev 2023 års upplaga av Rasbo kulturvecka så lyckad? Det ska styrelsen nu utvärdera och dokumentera. För i år testade vi nya grepp och former. Exempelvis avstod vi från den stora slutkonserten i Rasbo kyrka sista söndagen i veckan, för att i stället inleda med något riktigt maffigt. Och när Anders Widmark med trio drog i gång sitt groove i Rasbokils bygdegård var där fullsatt av en ovanligt entusiastisk publik, som sade att de fick mersmak för den kommande veckan! Och inte uteblev publiken heller vid det sista, virtuosa evenemanget i Rasbo kyrka med folkmusikduon Erika & Cecilia och Mats Bergström på gitarr.

Anders Widmark trio
Erika & Cecilia och Mats Bergström ”Någonstans i rymden”

Däremellan var intresset lika högt. Vid konserten Kulning & klassiskt i Årby slott var det fullt med publik som njöt av kontrabasisten Per Björkling (uppvuxen i Rasbokil) och franska cellisten Laura Martin, båda verksamma musiker i Finland. Tillsammans med Stavbybon Pia Holmqvists kulning och sång blev det till en magisk kväll vid brasan i Riddarsalen med stormen Hans utanför knuten. Laggafilmaren Peter Östlunds prisbelönta filmskapande gav ytterligare en poetisk dimension till kulturveckan, på Stavby bio.

Pia Holmqvist, Laura Martin och Per Björkling
Filmkväll ”Ekerwald – bildning och lust”

Författaraftonen på Frötuna med högläsning och berättande av Nina Hemmingsson blev ett mycket uppskattat inslag, medan veckans absolut mest fullsatta kväll var showen med Jacke Sjödin i Tuna bygdegård.

Nina Hemmingsson
Jacke Sjödin ”Showkväll”

Även barnens evenemang var populära. Longkalsong fyllde salarna med ivriga, sjungande och dansande förskolebarn, Felix Luttingers breakdancelektion var fulltecknad och till pjäsen Lyxskräp i Rasbokils bygdegård kom hela 50 barn och vuxna.

Duon LongKalsong i Rasbo församlingshem
Felix Luttinger ”Bboy Ghalen” i Hall 2000
Teater Essence, ”Lyxskräp”

Därtill underhöll uppskattade Trubadurerna som vanligt på Vigmund, Rasbo Rödakorskrets kakkalas drog många fikasugna och Rasbokils Hembygdsförening firade föreningens 80 årsjubileum på hembygdsdagen i Kölinge. Rasbo pastorat fyllde Rasbo församlingshem med poesi, barockmusik och ikoner samt lockade barn till bus med kyrkmössen. Stavby församlingshem ordnade trädgårdskafé och i Alphyddan, Rasbo kyrka, kunde man prova växtfärgning. Fyra morgonandakter hölls.

Trubadurerna på Vigmund
Några få av Kakkalasets välfyllda fat
Rasbokils Hembygdsförenings exposé över de 80 årens verksamhet
Klassisk musik vid ”Elegi på en lantlig kyrkogård”
Folke T Olofsson läser sina dikter vid ”Elegi på en lantlig kyrkogård”
Ikonutställning vid ”Elegi på en lantlig kyrkogård”

Veckan avslutades storstilat med traditionsenligt bygdespel i dagarna tre.

Rasbo spelmanslag underhåller vid Bygdespelet
Bygdespelet vid Gåvsta gammelgård
Bygdespelet vid Gåvsta gammelgård

Vi njuter av minnena från veckan som gick och kavlar sakta upp ärmarna inför nästa. Vad skulle ni vilja se och göra? Hör av er till oss, se fliken ”Föreningen/Styrelsen”!

Välkommen med ditt stöd till vår verksamhet, som gör att vi kan fortsätta att arrangera den årliga kulturveckan! Årsavgiften är 150 kr/person eller 250 kr/familj. Du kan också stödja oss med valfri summa. Betala till Plusgiro 48 57 52-0 eller Swish-konto 123 621 86 48.
OBS: Ange namn och e-postadress i meddelandefältet!

Maria Ripenberg, ordförande

Featured

Kulturföreningens årsmöte 2023

Årsmötet genomfördes söndagen den 26 mars.
Vid årsmötet valdes Anna Törnsten in i styrelsen, vi hälsar henne varmt välkommen! Ett par ledamöter slutade också, vi tackar dem för gott arbete. Valda ledamöter och suppleanter hittar du under FÖRENINGEN, fliken ”Styrelsen”.
Verksamhetsberättelse för år 2022 och protokoll från årsmötet kan du läsa under FÖRENINGEN, se flikarna ”Styrelsen” och ”Protokoll”.

Styrelsen

Featured

Rasbo Kulturvecka 2022 – en fullmatad upplevelse!

Rasbo kulturvecka kunde för första gången sedan 2019 genomföras utan några som helst coronarestriktioner. Äntligen kunde bygdespelet hållas igen, och det populära kakkalaset med 107 sorter! Vi kunde också hålla evenemang i flera av socknens kyrkor; i fjol var bara Rasbo kyrka tillräckligt stor för att hålla avstånd i publiken. Det hölls exempelvis morgonandakter – ”God morgon hela dagen” – i Stavby, Rasbo, Rasbokil och Tuna kyrkor i pastoratets regi!

Kakkalaset vid Gåvsta gammelgård, Rasbo

Första musikevenemanget på den inledande söndagen blev en uppskattad ”hemvändarkonsert” för delar av familjen Ericsson – Catharina, violinisten som startade Rasbo kulturvecka 1999, Lennart, som var kyrkomusiker i Rasbo då, och Rebecka – nu vuxen och professionell musiker – cellist och sångerska, samt ytterligare tre musiker: Ludvig Käll, Staffan Alveteg och Torbjörn Alm. Catharina och Lennart Ericsson är numera bosatta i Stockholm och Söderhamn.

Familjen Ericsson i Rasbo kyrka

I Tuna kyrka hade vi på onsdagen glädjen att få lyssna på eminenta Geflekvartetten tillsammans med den engelska klarinettisten Lucy Rugman, virtuos solist i Mozarts klarinettkvintett. Tuna bygdegård hade dagen innan fyllts av publik som ville höra oförlikneliga Bengan Janson, briljant på sitt glittrande dragspel.

Geflekvartetten i Tuna kyrka
Bengan Jansson i Tuna bygdegård

”Cirkustango” framfördes på fredagen i Rasbokils bygdegård av två andra virtuosa och välkända musiker, Matti Andersson och Nils-Erik Sparf. Lördagen bjöd på en uppskattad orgelkonsert med Roland Östblom, tidigare organist i Rasbo pastorat, i Rasbokils kyrka.

Nils-Erik Sparf och Matti Andersson i Rasbokils bygdegård
Roland Östblom vid Strand-orgeln i Rasbokils kyrka

Kulturveckan innehöll förstås klassiska barnaktiviteter som sångstunder i Rasbo och Tuna, i år med duon LongKalsong, efterlängtad dansdag med Uppsala dansakademi och populär målarskola hos Marianne Näslund i Lejsta. Pastoratet ordnade med orgelkul i Tuna kyrka och i Rasbo byggdes insektshotell och letades efter kyrkmöss.

Dansdag utanför Hall 2000 i Gåvsta

Till sist kunde vi på den avslutande söndagen njuta av en enastående finalkonsert i Rasbo kyrka med Eric Bibb – en av världens främsta bluesgitarrister – som hade med sig Glen Scott, Esbjörn Hazelius, Christer Lyssarides, Lamine Cissokho och Ulrika Bibb.

Eric Bibbs finalkonsert i Rasbo kyrka

Under veckan hölls två författarsamtal med Elin Cullhed på Årby slott och med Anna Kåver och Mikael Kurkiala på Frötuna gård, båda modererade av undertecknad. Båda samtalen rörde sig kring existentiella frågor och bråddjupa ämnen.

Elin Cullhed på Årby slott, Rasbokil
Anna Kåver och Mikael Kurkiala på Frötuna gård, Rasbo

För andra året i rad ordnade Rasbo kulturförening en kultur- och trädgårdsdag – ”Öppen grind och port” – som trots den mördande hettan lockade man ur huse för att besöka privata trädgårdar och kommersiella odlingar över hela Rasbo socken. Bland de senare fanns Lisa Björks snittblomsodling Örby sommarflor. Lisa Björk är inte bara kvinnan bakom kulturveckans fina programhäfte, utan också skaparen av alla vackra blombuketter som delades ut till deltagare under kulturveckan.

Öppen grind vid Fridhem, Rasbokil
Öppen port hos Marianne Näslund, Lejsta
Öppet växthus hos familjen Armuand i Saringe, Tuna
Lisa Björk, öppet på Örby sommarflor

Nu är det snart dags att börja planera för Rasbo kulturvecka 2023!

Du som vill bidra till en fortsättning av Kulturveckan vill vi gärna se som medlem.
Årsavgiften är 150 kr/person eller 250 kr/familj.
Du kan också stödja oss med valfri summa.
Betala till Plusgiro 48 57 52-0

eller Swish-konto 123 621 86 48.
OBS: Ange namn och e-postadress i meddelandefältet!

Maria Ripenberg, ordförande Rasbo Kulturförening

Featured

Kulturföreningens årsmöte 2022

Årsmötet genomfördes söndagen den 13 februari.
Verksamhetsberättelse för år 2021 och protokoll från årsmötet kan du läsa under FÖRENINGEN, se flikarna Styrelsen och Protokoll.

Styrelsen

Featured

Rasbo kulturvecka 2021 – en sammanfattning

En vecka full av höjdpunkter

Det är inte konstigt att entusiasmen var stor kring Rasbo kulturvecka 2021. Alla ville ha kultur efter 1,5 år med en svår pandemi. Publiken var i startgroparna, och succéerna avlöste varandra.

I stället för en kulturvecka genomfördes 2020 innovationer som filmskapande och vandring med arkeolog. I år fortsatte Rasbo Kulturförening med nytänkande kring utomhusevenemang, där kultur- och trädgårdsdagen ”Öppen grind och port” blev till en manifestation av kreativitet och gemenskap i en ovanligt rik och engagerad bygd. Konstutställningen med Sven Holms målningar ingick denna dag, och de framträdde ypperligt i den rustika miljön i det stora magasinet på Frötuna.

På Frötuna ägde författaraftonen som vanligt rum, denna gång med Christina Jutterström och Ulf Danielsson, som under ledning av Maria Ripenberg samtalade om bildning. Sammantaget blev det till en folkbildningskväll där också existentiella frågor ventilerades, något som uppskattades mycket av publiken.

Barnevenemangen var lika populära som de brukar: Marianne Näslunds konstskola samt ako & Grosse – Sångpiraterna – som lockade de minsta barnen. En nyhet för i år var dansdagen för barn med Uppsala dansakademi utanför Hall 2000. Den blev så uppskattad att den förhoppningsvis också blir ett återkommande inslag under Rasbo kulturvecka!

De musikaliska höjdpunkterna avlöste varandra. Olle Persson och Mats Bergström kunde med kort varsel framföra ett trevligt visprogram då Bengan Jansson tyvärr måste ställa in på grund av sjukdom. Övriga musikerduos var lika härligt samspelta: Anders Bromander och Olof Johansson med svängig musik på nyckelharpa och orgel, samt Ola Hedén och Helena Andersson Bromander, med jazzigt piano och sång. Även orgelkonserten med Roland Östblom var mycket uppskattad.

Sofia Karlsson och två gitarrister avslutade veckan med en bejublad finalkonsert i Rasbo kyrka. Den framfördes två gånger, en väl fungerande lösning i ett läge med publikrestriktioner.

Nu har förberedelserna för Rasbo kulturvecka 2022 dragit igång för fullt och vi kan, utan att avslöja detaljer, lova både repriser på populära inslag och helt nya, spännande evenemang!

Maria Ripenberg, Rasbo Kulturförening

Featured

KULTURFÖRENINGENS FILMER: Fyra filmer om Rasbos historia och ett författarsamtal.

Kära kulturvänner! Vi har den stora äran att presentera fyra filmer om Rasbo! Berättare är Lars-Erik Karlsson som skrivit boken ”Från forntid till nutid i Rasbo” (2019). Filmerna är gjorda av Helena Andersson Bromander och produktionen står Kulturföreningen, Rasbo pastorat och Rasbo hembygdsgille för.

Del 1: Kulturhistoriska platser på gångavstånd från Gåvsta Skola. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 2: Fattigvård och sjukvård i Rasbo. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 3: Offentlig konst i Rasbo. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 4: Rasbo kyrka. Klicka på bilden för att spela filmen.

Författarsamtal. Klicka på bilden för att spela filmen.

Kulturföreningen har producerat ett digitalt författarsamtal där Sten Hagberg, professor i kulturantropologi, föreståndare för Forum för Afrikastudier samt konsul för Burkina Faso, samtalar med Maria Ripenberg om hennes bok ”Historiens vita fläckar. Om rasismens rötter i Sverige”. Här är filmen, producerad av Helena Andersson Bromander.

2020 går kulturföreningen miste om nästan alla publikintäkter. Du får därför gärna bidra till föreningens Swish-konto om du ser filmen, 123 621 86 48!

Featured

Ett annorlunda kulturår i pandemins spår

Efter 2019 års kulturvecka med flera extrasatsningar – Rasbo kulturförenings 20-årsjubileum! – kom 2020 med tvärstopp för all kulturverksamhet. Vi insåg redan i mars att det skulle vara svårt att fortsätta planera för en kulturvecka, vilket innebär att boka stora artister och kända författare samt ordna lokaler och trycka programhäfte. Kulturveckan ställdes därför in.

Ganska snart fann vi dock att det vore avigt att inte kunna ordna något publikt under en sommar just som denna. Hur kunde vi arrangera evenemang ”coronasäkert”?

Vi frågade först Panikteatern om de kunde tänka sig att uppträda utomhus vid Gåvsta Gammelgård för barn, och det gjorde de gärna! Den 27 juni gav de två föreställningar av pjäsen ”Så går ingen kamel” för förtjusta barn, 3-9 år, i begränsad mängd och på lagom avstånd.

Vi vände oss också till våra trogna sångpirater ako & Grosse – Anna-Karin Oldeberg och Anders Grotherus – som varje år uppträder på kulturveckan. De gav två föreställningar för alla barn utanför Gammelgården den 18 juli, som en hyllning till Pippi Långstrump som fyller 75 år i år. Allsång var det mest hela tiden och flera barn gjorde fina soloprestationer i mikrofon. Det dansades och det klappades!

Även de boende på Vigmund hade behov av lite underhållning, resonerade vi – alldeles extra mycket denna sommar då många är isolerade. Duon Ripenberg & Hugardt underhöll 9 juli i trädgården för åhörare på olika uteplatser som fick sig lite jazz och visor till livs.

Vad kunde vi göra mer med tanke på restriktionerna? Idén om att producera film väcktes! Lars-Erik Karlsson, som i fjol släppte boken ”Från forntid till nutid i Rasbo” tillfrågades om han kunde tänka sig berätta om innehållet i sin bok. Resultatet blev fyra filmer om Rasbo: offentlig konst, fattigvård och sjukvård, kulturhistoria samt kyrkan. Filmerna har producerats av Helena Andersson Bromander och publiceras bland annat på kulturföreningens sida på Facebook, hemsidan samt Youtube under augusti-september.

Vi hade från början planer på två författarsamtal under sommaren, men publikrestriktionerna gjorde det omöjliga att arrangera. Ett har dock genomförts digitalt: professor Sten Hagberg samtalar med mig om min bok ”Historiens vita fläckar” som kom 2019. Även den filmen kommer att publiceras under september i kulturföreningens kanaler.

Maria Ripenberg, ordförande

Rasbo kulturvecka 2019 – den 20:e i ordningen

Årets tjugoårsjubilerande Kulturvecka blev en rik och fullödig vecka med kultur för alla smaker. Jubileet till ära invigde kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson veckan och en brasskvintett ur Uppsala Blåsarsymfoniker blåste in veckan med en fanfar och konsert.

  

De senaste årens satsning på barn och ungdom förstärktes ytterligare detta jubileumsår.
Dockteater och gårdsdag på Örby gård blev även denna gång en kioskvältare. Har någonsin 30 barn i åldrarna 2-5 år suttit alldeles tysta och stilla 30 minuter under en teaterföreställning…? Marianne Näslunds populära målarskola var mer övertecknad än vanligt (kanske blir det 2 veckor nästa år?). Succé gjorde som vanligt även ako och Grosse med sin musikaliska resa, till nöje även för de vuxna i Rasbo och Tuna.

  

I år genomfördes en storsatsning på lite äldre ungdomar med en ungdomskonsert av Rasbofödde Niklas Dackborns band och Idoltvåan Kadiatou i Hall 2000. Stiftelsen Upplandsbygd, delvis EU-baserad, arbetar med utveckling av landsbygden i hållbarhetens tecken och gav ett generöst stöd. Den stora publiken bjöds inte bara på musik och förtäring utan även på en utställning av Uppsala biodlareförening och en gemensam satsning av Blomsterlandet och Naturskyddsföreningen i samma anda samt information om möjligheterna till stöd av Upplandsbygd för ungdomsprojekt.

  

Musik blev något av årets tema med klassisk musik av Uppsala kammarsolister i Tuna kyrka, ”Lite lugnt och lite rockigt” med Håkan Bäfve på Vigmund och jazzafton med Maria Ripenberg, Ambjörn Hugardt och Anders Johansson i Tuna.

  

Oerhört populära Systerpolskan med Lena Willemark drog publik från hela mellansverige och fyllde Rasbokils bygdegård. Slutkonserten med Lisa Nilsson, Mats Bergström och Mattias Torell blev en musikalisk succé i Rasbo kyrka. Lisa Nilssons sång och lite underfundiga kommentarer gjorde kvällen helt magisk!

  

Även årets författarafton med tankeväckande diskussioner av kvartetten Lars Sund, Maria Ernestam, Ola Larsmo och Lotta Lundberg under ledning av Maria Ripenberg drog en rekordstor publik på Frötuna.

Traditionsenligt bjöds även på bygdespel. Denna gång ”Liten tuva” av Karin Ahlinder. Lite modernare miljö än vanligt (1950-tal) och tidvis under blöta förhållanden. Trots ihärdigt regn höll både skådespelare och publik tappert ut. Traditionellt genomfördes även Lars-Erik Karlssons byvandring, Kulturslingan och hembygdsdag/hemvändardag i Rasbokil. Röda korsets kakkalas drog mer än 500 hungriga besökare och inte en kaksmula fanns kvar av de cirka 13000 kakorna efter två timmar!

  

Samarbetet med pastoratet har löpt smidigt, mycket tack vare teknisk support av Håkan Bäfve och varit givande, icke minst de högkvalitativa musikaliska morgonandakterna och Kristina Shtegmans underbara orgelkonsert i Rasbokils kyrka.

   

Sammanfattningsvis blev det ett lyckat 20-års jubileum med den största publiktillströmningen någonsin med besökare från bygden, Uppsala, Dalarna, Göteborg och Nederländerna, för att nämna några!
Kulturveckan har genomförts helt med ideella krafter och med generöst stöd av Rasbo pastorat, Rasbo hembygdsgille, Uppsala kommun, Upplandsbygd samt Örby gård och Frötuna gods.

Styrelsen för Kulturföreningen i Rasbo kommundel genom Claes Mörlin, ordförande

Information om föreningens åtgärder för skydd av personuppgifter

Inom kulturföreningen behandlar vi ett antal personuppgifter. De används bland annat till att hålla ordning i register över artister, leverantörer, sponsorer, förtroendevalda och medlemmar, söka ekonomiskt stöd och arrangera den årliga kulturveckan.

Det finns särskilda regler för hur personuppgifter ska hanteras på ett tryggt och säkert sätt. Den 25 maj 2018 kommer personuppgiftslagen ersättas av den nya dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR), vilket gör att kraven förändras något. Med anledning av dessa förändringar har föreningens styrelse utarbetat och fastställt en integritetspolicy. Den beskriver mer utförligt hur och varför vi sparar dina personuppgifter samt vilka rättigheter du har.

Du kan läsa föreningens integritetspolicy här (PDF).

Publicerat 2018-05-20
Styrelsen för Kulturföreningen i Rasbo kommundel