Aktuellt

Utvalda

Rasbo kulturvecka 2021 – aktuell information

Den 28 februari genomfördes föreningens årsmöte. Vi beslutade då att fortsätta planeringen för kulturveckan 2021, som ska genomföras den 6 – 15 augusti, under förutsättning att pandemin inte sätter hinder i vägen.

Programmet för kulturveckan är i princip klart men vi reserverar oss för eventuella restriktioner. Håll tummarna för att den går att genomföra som planerat! Mer om kulturveckan kommer efter hand att publiceras på denna hemsida och föreningens Facebook-sida. Håll ögonen öppna!

Vid årsmötet antogs nya stadgar för föreningen. Bland annat har föreningens namn ändrats till det mer tidsenliga Rasbo Kulturförening. De nya stadgarna kan läsas på följande länk:

Vi är mycket tacksamma för alla som stödjer vår verksamhet genom att betala medlemsavgift! Om du varit medlem och vill kvarstå som sådan, eller om du vill bli ny medlem, kan du betala årsavgiften till föreningens plusgiro 485752-0 eller via Swish 123 621 86 48. Avgiften är 150 kronor per person eller 250 per familj för år 2021. Ange namn och e-postadress i meddelandefältet så kan vi nå dig med olika utskick.

Styrelsen för Rasbo Kulturförening

Utvalda

KULTURFÖRENINGENS FILMER: Fyra filmer om Rasbos historia och ett författarsamtal.

Kära kulturvänner! Vi har den stora äran att presentera fyra filmer om Rasbo! Berättare är Lars-Erik Karlsson som skrivit boken ”Från forntid till nutid i Rasbo” (2019). Filmerna är gjorda av Helena Andersson Bromander och produktionen står Kulturföreningen, Rasbo pastorat och Rasbo hembygdsgille för.

Del 1: Kulturhistoriska platser på gångavstånd från Gåvsta Skola. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 2: Fattigvård och sjukvård i Rasbo. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 3: Offentlig konst i Rasbo. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 4: Rasbo kyrka. Klicka på bilden för att spela filmen.

Författarsamtal. Klicka på bilden för att spela filmen.

Kulturföreningen har producerat ett digitalt författarsamtal där Sten Hagberg, professor i kulturantropologi, föreståndare för Forum för Afrikastudier samt konsul för Burkina Faso, samtalar med Maria Ripenberg om hennes bok ”Historiens vita fläckar. Om rasismens rötter i Sverige”. Här är filmen, producerad av Helena Andersson Bromander.

2020 går kulturföreningen miste om nästan alla publikintäkter. Du får därför gärna bidra till föreningens Swish-konto om du ser filmen, 123 621 86 48!

Utvalda

Ett annorlunda kulturår i pandemins spår

Efter 2019 års kulturvecka med flera extrasatsningar – Rasbo kulturförenings 20-årsjubileum! – kom 2020 med tvärstopp för all kulturverksamhet. Vi insåg redan i mars att det skulle vara svårt att fortsätta planera för en kulturvecka, vilket innebär att boka stora artister och kända författare samt ordna lokaler och trycka programhäfte. Kulturveckan ställdes därför in.

Ganska snart fann vi dock att det vore avigt att inte kunna ordna något publikt under en sommar just som denna. Hur kunde vi arrangera evenemang ”coronasäkert”?

Vi frågade först Panikteatern om de kunde tänka sig att uppträda utomhus vid Gåvsta Gammelgård för barn, och det gjorde de gärna! Den 27 juni gav de två föreställningar av pjäsen ”Så går ingen kamel” för förtjusta barn, 3-9 år, i begränsad mängd och på lagom avstånd.

Vi vände oss också till våra trogna sångpirater ako & Grosse – Anna-Karin Oldeberg och Anders Grotherus – som varje år uppträder på kulturveckan. De gav två föreställningar för alla barn utanför Gammelgården den 18 juli, som en hyllning till Pippi Långstrump som fyller 75 år i år. Allsång var det mest hela tiden och flera barn gjorde fina soloprestationer i mikrofon. Det dansades och det klappades!

Även de boende på Vigmund hade behov av lite underhållning, resonerade vi – alldeles extra mycket denna sommar då många är isolerade. Duon Ripenberg & Hugardt underhöll 9 juli i trädgården för åhörare på olika uteplatser som fick sig lite jazz och visor till livs.

Vad kunde vi göra mer med tanke på restriktionerna? Idén om att producera film väcktes! Lars-Erik Karlsson, som i fjol släppte boken ”Från forntid till nutid i Rasbo” tillfrågades om han kunde tänka sig berätta om innehållet i sin bok. Resultatet blev fyra filmer om Rasbo: offentlig konst, fattigvård och sjukvård, kulturhistoria samt kyrkan. Filmerna har producerats av Helena Andersson Bromander och publiceras bland annat på kulturföreningens sida på Facebook, hemsidan samt Youtube under augusti-september.

Vi hade från början planer på två författarsamtal under sommaren, men publikrestriktionerna gjorde det omöjliga att arrangera. Ett har dock genomförts digitalt: professor Sten Hagberg samtalar med mig om min bok ”Historiens vita fläckar” som kom 2019. Även den filmen kommer att publiceras under september i kulturföreningens kanaler.

Maria Ripenberg, ordförande

Utvalda

Rasbo kulturvecka 2020 i nytt format

Den ordinarie kulturveckan som har ställts in på grund av pandemin ersätts nu av nya aktiviteter!

Just nu producerar kulturföreningen – som en del i den ”alternativa” kulturveckan 2020 – fyra filmer med Lars-Erik Karlsson med utgångspunkt från hans nya bok ”Från forntid till nutid i Rasbo”. Filmare är Helena Andersson Bromander och filmerna ska vara klara i augusti. De kommer att publiceras på bland annat kulturföreningens hemsida och Facebooksida. Medfinansiärer är Rasbo pastorat och Rasbo Hembygdsgille.

En film med författartema är också på gång och vi planerar för olika utomhusaktiviteter med musik för barn och äldre som går att genomföra under de gällande restriktionerna. Håll ögon och öron öppna!

Om restriktionerna lättar så kan även en del konserter och författarträffar eventuellt genomföras, mer om detta kommer på hemsidan och Facebooksidan.

Vi vill också skapa en fantastisk kulturvecka 2021, välkommen då!

Vill du stödja vår verksamhet och bidra till att vi kan göra dessa aktiviteter och ännu fler i sommar? Bli medlem i föreningen – se sida FÖRENINGEN – BLI MEDLEM. Tack på förhand!

Styrelsen

Rasbo kulturvecka 2019 – den 20:e i ordningen

Årets tjugoårsjubilerande Kulturvecka blev en rik och fullödig vecka med kultur för alla smaker. Jubileet till ära invigde kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson veckan och en brasskvintett ur Uppsala Blåsarsymfoniker blåste in veckan med en fanfar och konsert.

  

De senaste årens satsning på barn och ungdom förstärktes ytterligare detta jubileumsår.
Dockteater och gårdsdag på Örby gård blev även denna gång en kioskvältare. Har någonsin 30 barn i åldrarna 2-5 år suttit alldeles tysta och stilla 30 minuter under en teaterföreställning…? Marianne Näslunds populära målarskola var mer övertecknad än vanligt (kanske blir det 2 veckor nästa år?). Succé gjorde som vanligt även ako och Grosse med sin musikaliska resa, till nöje även för de vuxna i Rasbo och Tuna.

  

I år genomfördes en storsatsning på lite äldre ungdomar med en ungdomskonsert av Rasbofödde Niklas Dackborns band och Idoltvåan Kadiatou i Hall 2000. Stiftelsen Upplandsbygd, delvis EU-baserad, arbetar med utveckling av landsbygden i hållbarhetens tecken och gav ett generöst stöd. Den stora publiken bjöds inte bara på musik och förtäring utan även på en utställning av Uppsala biodlareförening och en gemensam satsning av Blomsterlandet och Naturskyddsföreningen i samma anda samt information om möjligheterna till stöd av Upplandsbygd för ungdomsprojekt.

  

Musik blev något av årets tema med klassisk musik av Uppsala kammarsolister i Tuna kyrka, ”Lite lugnt och lite rockigt” med Håkan Bäfve på Vigmund och jazzafton med Maria Ripenberg, Ambjörn Hugardt och Anders Johansson i Tuna.

  

Oerhört populära Systerpolskan med Lena Willemark drog publik från hela mellansverige och fyllde Rasbokils bygdegård. Slutkonserten med Lisa Nilsson, Mats Bergström och Mattias Torell blev en musikalisk succé i Rasbo kyrka. Lisa Nilssons sång och lite underfundiga kommentarer gjorde kvällen helt magisk!

  

Även årets författarafton med tankeväckande diskussioner av kvartetten Lars Sund, Maria Ernestam, Ola Larsmo och Lotta Lundberg under ledning av Maria Ripenberg drog en rekordstor publik på Frötuna.

Traditionsenligt bjöds även på bygdespel. Denna gång ”Liten tuva” av Karin Ahlinder. Lite modernare miljö än vanligt (1950-tal) och tidvis under blöta förhållanden. Trots ihärdigt regn höll både skådespelare och publik tappert ut. Traditionellt genomfördes även Lars-Erik Karlssons byvandring, Kulturslingan och hembygdsdag/hemvändardag i Rasbokil. Röda korsets kakkalas drog mer än 500 hungriga besökare och inte en kaksmula fanns kvar av de cirka 13000 kakorna efter två timmar!

  

Samarbetet med pastoratet har löpt smidigt, mycket tack vare teknisk support av Håkan Bäfve och varit givande, icke minst de högkvalitativa musikaliska morgonandakterna och Kristina Shtegmans underbara orgelkonsert i Rasbokils kyrka.

   

Sammanfattningsvis blev det ett lyckat 20-års jubileum med den största publiktillströmningen någonsin med besökare från bygden, Uppsala, Dalarna, Göteborg och Nederländerna, för att nämna några!
Kulturveckan har genomförts helt med ideella krafter och med generöst stöd av Rasbo pastorat, Rasbo hembygdsgille, Uppsala kommun, Upplandsbygd samt Örby gård och Frötuna gods.

Styrelsen för Kulturföreningen i Rasbo kommundel genom Claes Mörlin, ordförande

Gårdsdag & dockteater

Söndag 11/8 kl. 10.00 – 15.00 (barnteater kl. 11.00 och 14.00)
Örby gård (Gamla ladugården Örby 207)

 

Marielunds dockteater gästar för andra året Örby Gård under kulturveckan, denna gång med föreställningen ”Bonifacius sommarlov”. (OBSERVERA pjäsändring sedan det fysiska programhäftet gick i tryck). Pjäsen handlar om det supersnälla lejonet Bonifacius som jobbar på en cirkus. En dag upptäcker han till sin stora förvåning att somliga har sommarlov – något han själv aldrig haft. Men nu får han! Följ med Bonifacius på sommarlov och se hur det gick med ledigheten och alla hans drömmar.

Efter föreställningen finns möjlighet att titta närmare på dockorna bakom ridån.

Föreställningen tar cirka 25 min och riktar sig till barn från ca 3 år och uppåt.

Örbys gårdsbutik håller öppet där kan man köpa lokala produkter från gården och närområdet och fika bl.a. stenungnsbakat surdegsbröd från Annas Bakstuga i Rasbo. I anslutning till butiken kan man hälsa på sommarens lamm och provsitta traktorer.

Författarafton

Måndag 12/8 kl. 19.00 på Frötuna, Stora magasinet

Lars Sund – Maria Ernestam – Ola Larsmo – Lotta Lundberg
Foto: Jonas Pertoft, Foto: Richard Ryan, Foto: Christine Olsson, Foto: Nancy Jesse

Till årets författarafton har fyra författare med lokal förankring bjudits in till ett litterärt samtal om deras författarskap. Kvällens moderator är Maria Ripenberg, välkänd UNT-profil, som 2019 promoverades till hedersdoktor vid Uppsala universitet. Maria är även Rasbobo och styrelsemedlem i kulturföreningen.

Lars Sund har bott i Uppsala i snart 40 år, är sommarboende i Rasbokil och har varit journalist på Upsala Nya Tidning. Han debuterade 1975 och är sedan 1999 författare på heltid. Lars Sund är född i finska Jakobsstad och bodde som barn en tid i New York. Hans mest kända roman är den filmatiserade ”Colorado Avenu” som gav honom både Lundequistska bokhandelns stora litteraturpris i Uppsala och Runebergpriset i Finland. i höstas kom hans senaste roman ”Där musiken började”. ”Magisk realism och folkliga skrönor blandas friskt med dokumentära inslag till en underhållande och burlesk kompott” … ”Han är definitivt en av våra stora och särpräglade berättare”, stod det i motiveringen för Svenska kulturfondens kulturpris 2009.

Maria Ernestam är uppvuxen i Uppsala och bor i Stockholm. Ursprungligen är hon journalist och arbetade bland annat som korrespondent i Tyskland för facktidningar. Sin master i statskunskap tog hon i USA. 2005 debuterade hon som skönlitterär
författare med ”Caipirinha med Döden”. Sedan dess har romanerna duggat tätt och i fjol kom den senaste, ”Innanför murarna”. Böckerna har kallats ”ernestamska” och ”moderna sagor” — dramatiska, psykologiska spänningsromaner med oväntade vändningar och drastisk humor. De är översatta till flera språk och har nått stora framgångar internationellt. I Frankrike har Maria Ernestam tilldelats det prestigefulla priset Page des Libraires.

Ola Larsmo är sedan länge bosatt i Uppsala och växte upp i Västervik. Första boken, ”Vindmakaren”, kom 1983. Vid sidan av många romaner har Larsmo gett ut essäer samt fack- och intervjuböcker. Han är kulturskribent och samhällsdebattör i DN och har även medarbetat i UNT samt har varit ordförande för Svenska Pen. I år har han fått både Martin H:son Holmdahlpriset för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter samt Samfundet De Nios Stora Pris för ”ett författarskap buret av sanningslidelse, gestaltningskraft och rättvisepatos”. 2017 kom hans senaste roman ”Swede hollow”, för vilken han fick Moberg-priset för att han arbetar ”i Vilhelm Mobergs anda mot förtryck och maktmissbruk och rakryggat engagerar sig i frågor om demokrati och yttrandefrihet”. Han promoverades 2018 till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Lotta Lundberg föddes i Uppsala och är nu bosatt i Berlin, utom på sommaren som tillbringas i Stockholms skärgård. Hon började sin bana som lärare och debuterade som romanförfattare 1998 med ”Låta sig hända”. Efter flera romaner och en essäbok fick hon Sveriges Radios romanpris 2015 för ”Timme noll” — för att hon ”med obetvinglig briljans i språk och form skildrat sökandet efter inre kall, yttre spelregler och gränslös kärlek. Årets romanpristagare har blottat den djupa klyftan mellan vem man är och vem man skulle vilja vara.” hette det i motiveringen. Lundberg är också krönikör, kritiker, debattör och översättare. I mars i år kom hennes senaste roman, ”Den första kvinnan”.

Uppsala Kammarsolister

Tisdag 13/8 kl. 19.00 i Tuna kyrka

Uppsala Kammarsolister

Bernt Lysell – Klara Hellgren – Per Nyström – Nils-Erik Sparf
Foto: Tina Axelsson

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som i dag består av fyra av Sveriges främsta musiker: Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, och Per Nyström, cello.
Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik, och den hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Denna kväll framförs programmet ”Serenad i soluppgång”: Karl-Erik Welin – Stråkkvartett nr 4, Residuo, Wilhelm Stenhammar – Stråkkvartett nr 5 i C-dur, Serenad och Ludwig van Beethoven – Stråkkvartett op 18 nr 3 i D-dur.

Kadiatou och Niklas Dackborn band

Onsdag 14/8 kl. 18.00-21.00 i Gåvsta, Hall 2000

Kadiatou

Foto: Tove Floss

Kadiatou är känd från sitt deltagande i Idol år 2018, där hon slutade på en andra plats i tävlingen. Flera av hennes framträdanden i Idol gjorde starkt intryck på publik och jury. Bland många andra lovord nämnde juryn ”din röst är textil, den är siden. Det är lyx, lyx, LYX” (-Alexander Kronlund).

Kadiatou är uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm, men har även släktmässig anknytning till Olandsbygden. Efter finalen i Idol satsar nu Kadiatou allt på sin dröm som artist samtidigt som hon fokuserar på skolan. I december 2018 släppte hon sin
första singel, ”Say Something”.

Inför kvällens framträdande i Hall 2000, värms scenen upp av ”Niklas Dackborn band”, ett femmannaband med lokal anknytning. Niklas med sitt band kommer att se till att publiken är i god, gungande form, tills det är dags för Kadiatou att göra entré.

Konserten är resultatet av ett samarbete mellan Kulturföreningen och Upplandsbygd, en stiftelse som förmedlar EU-pengar till landsbygdsprojekt med lokal förankring och som skapar möjligheter till hållbar utveckling. Konserten kommer att utgöra en plattform för lärande om hållbar utveckling. Före, under och efter konserten kommer vi att informera om behovet av biologisk mångfald. Vi kommer att ha en ”minimässa” med informationsmaterial, samt presentationer av Naturskyddsföreningen och lokala livsmedelsproducenter.

Konserten vänder sig främst till unga, men alla åldrar är välkomna.