Aktuellt

Utvalda

Våra evenemang under kulturveckan – information om gällande Covid-19-restriktioner och bokning av biljetter – UPPDATERAD

Rasbo kulturvecka genomförs i år helt i enlighet med Folkhälsomyndighetens direktiv. Du som besöker våra evenemang ska naturligtvis känna dig trygg! Publiken ges sittplatser så att ett minsta avstånd på minst en meter mellan sällskap om högst åtta personer säkerställs. I köer, vid in-och utpasseringar och i pauser vill vi att alla håller ett avstånd på minst 1,5 meter. Hjälp oss att följa gällande regler, glöm inte att vi alla har ett personligt ansvar så att vi kan genomföra kulturveckan säkert!

Vi har fortfarande gott om biljetter till Sofia Karlssons andra konsert söndag 15/8 klockan 20.30. Bokning och betalning gör du via www.kulturbiljetter.se, sök på ”Rasbo”. Du kommer direkt till evenemangets bokningssida via länken nedan:

Finalkonsert med Sofia Karlsson söndag 15/8 i Rasbo kyrka, föreställning 20.30

Biljetter säljs även vid entrén. Betalning sker med kredit-/betalkort eller Swish. Du kan även betala kontant om du inte har någon annan möjlighet. Har du frågor om bokning och betalning, kontakta kassören Staffan Björklund, 070-543 80 81 eller e-post staffan.bjorklund@telia.com.

Bokning av plats på dansdagen gör du via SimpleSignup på följande länk:

Dansdag fredag 13/8 vid Hall 2000, Gåvsta

Program för Kultur- och trädgårdsdagen lördag 14/8 hittar du längre ner på denna sida. Där kan du ladda ner en beskrivning av de olika platserna och en karta. Det finns många spännande och intressanta besöksmål!

OBS! Det krävs ingen bokning av plats till följande evenemang:
– Utställning med Sven Holms konst i Frötuna lördag – söndag 14-15/8
– Orgelkonsert med Roland Östblom i Rasbokils kyrka lördag 14/8

Om det kommer förändrade restriktioner som medför att vi måste kräva bokning av plats till dessa evenemang, så kommer det att meddelas på denna sida och föreningens Facebooksida, håll utkik!

OBS! Skyltarna med motorfordonstrafik förbjuden vid infarterna till Frötuna gård gäller EJ vid konstutställningen!

Programhäftet med information om övriga evenemang under veckan samt kontaktuppgifter till föreningen hittar du längre ner på denna sida!

Välkommen!

Utvalda

Kultur- och trädgårdsdagen lördag 14 augusti – här hittar du program och karta!

Varmt välkomna till årets nyhet i kulturveckan, ”Öppen grind och port”. Du kan besöka många olika platser i Rasbobygden där boende under lördag 14/8 öppnar sina trädgårdar, utställningar och verkstäder för alla besökare.

Här hittar du beskrivning över alla platser, tider då de är öppna för besök och en karta som du kan ladda ner och skriva ut så att du kan hitta till de olika platserna. Det finns även länkar till GoogleMaps så du kan få en vägbeskrivning:

OBS! Besöksmålet Strömsberg, Frötuna 111 har bara öppet 10.00 – 16.00. Där erbjuds även bokförsäljning och klädloppis. Manda Björling hälsar er alla välkomna!

OBS! Besöksmålet Frötuna Lyckebo 2 har bara öppet 10.00 – 16.00. Familjen Anagrius hälsar er alla välkomna!

Sök efter vår logga som kommer att finnas vid infarterna till besöksplatserna! Om du inte kan ladda ner text och karta, eller har andra frågor om dagen, kontakta följande personer i styrelsen:

Helena Lundvik, mobil 0708-24 86 86, epost helena.lundvik@slu.se

Kerstin Björkling, mobil 070-922 84 59, e-post kbjorkling@gmail.com

Välkomna!

Utvalda

Konsert med Olle Persson och Mats Bergström tisdag 10 augusti i Rasbokils bygdegård, Tibble

Denna konsert ersätter Bengan Janssons konsert, som han tyvärr tvingats ställa in på grund av sjukdom.

En djupdykning i den svenska visskatten med Olle Persson, sång, och Mats Bergström, gitarr.

När tonsättare som Hugo Alfvén och Wilhelm Peterson-Berger, Bo Nilsson och Olle Adolphson i sin musik ger oss ytterligare en dimension av det skrivna ordet får vi en naturlig, lättfattlig och självklar sång. En enkel visa.

​​​​​​​Sångaren Olle Persson är bosatt i Stavsnäs. Han är baryton och har bland annat gjort många operaroller vid Folkoperan. Han spelar också fiol och uppträder ibland i folkmusiksammanhang tillsammans med Lena Willemark, som han är gift med sedan 1984.

Gitarristen Mats Bergström har sitt hem ett stenkast från Tuna kyrka i Rasbo. Han har samarbetat med bland andra Malena Ernman, Lisa Nilsson, Annika Skoglund, Mikael Samuelson och Edda Magnason. Bergström har bearbetat ett stort antal verk för gitarr, däribland Schuberts sångcykel Die schöne Müllerin, och gjort många skivinspelningar.

Persson och Bergström blev närmast en riksangelägenhet i musiksverige under Schubert-året 1997, då de gjorde en lika omfattande som hyllad turné med sångcykeln Die schöne Müllerin. Samma år utkom också duons skivinspelning av verket. Sedan dess har det också blivit djupdykningar i den svenska visskatten.

Föreställningen är två gånger 40 minuter med 20 minuters paus. I pausen serverar bygdegårdsföreningen förfriskningar och kaffe/te med tilltugg som betalas på plats med Swish eller kontant. 

OBS! Antal platser m m påverkas av gällande Covid-19-restriktioner, se Kulturföreningens hemsida www.rasbokultur.nu för aktuell information om eventuella förändringar!

Biljetter bokas och betalas via Kulturbiljetter.se (sök på Rasbo). Bokningssidan för denna konsert nås direkt via följande länk:

”En enkel visa” med Olle Persson, sång och Mats Bergström, gitarr

Välkomna!

Utvalda

Rasbo kulturvecka – programmet klart!

Rasbo kulturförening hälsar alla välkomna till årets kulturvecka, som är nästan lika fullmatad som vanligt!

Nu är programhäften för årets kulturvecka den 8 till 15 augusti under distribution i brevlådor i Rasbo, Rasbokil, Stavby och Tuna. Det kommer också att läggas ut på många offentliga platser, håll ögonen öppna! Observera att programmet för veckan bygger på regeringens och Folkhälsomyndighetens tidsplan för hävande av Covid-19-restriktionerna, när det gäller antal besökare, avstånd och andra krav. Blir det förändringar av denna plan, kommer vi att göra de ändringar i programmet som blir nödvändiga. Vi kommer självklart att följa gällande restriktioner och ändringar i programmet kommer att annonseras på denna hemsida och på föreningens Facebooksida.

Programmet finns för nedladdning på denna länk:

Biljettköp på www.kulturbiljetter.se har nu öppnats!

Bokning och betalning av biljetter via Kulturbiljetter samt reservering av plats på dansdagen via Simple Signup görs enligt instruktioner på programhäftets sista sida. Välkommen med din beställning!

Med vänlig hälsning /Styrelsen

Utvalda

Rasbo kulturvecka 2021 – nu är vi på gång!

En glad nyhet för alla kulturtörstande: Nu satsar vi på att kunna genomföra kulturveckan den 8 till 15 augusti i år. Reservera dessa dagar!

Programhäftet kommer i era brevlådor i början av juni och vi hoppas att pandemirestriktionerna inte sätter hinder i vägen för det spännande program vi kan presentera med artister, författare och olika aktiviteter för alla åldrar.

Håll ögonen öppna för ytterligare information på denna hemsida och facebooksidan Rasbo kulturförening.

Vi är mycket tacksamma för alla som stödjer vår verksamhet genom att betala medlemsavgift! Om du varit medlem och vill kvarstå som sådan, eller om du vill bli ny medlem, kan du betala årsavgiften till föreningens plusgiro 485752-0 eller via Swish 123 621 86 48. Avgiften är 150 kronor per person eller 250 per familj för år 2021. Ange namn och e-postadress i meddelandefältet så kan vi nå dig med olika utskick.

Styrelsen för Rasbo Kulturförening 

Utvalda

Rasbo kulturvecka 2021 – aktuell information

Den 28 februari genomfördes föreningens årsmöte. Vi beslutade då att fortsätta planeringen för kulturveckan 2021, som ska genomföras den 6 – 15 augusti, under förutsättning att pandemin inte sätter hinder i vägen.

Protokoll från föreningens extra årsmöte och ordinarie årsmöte kan läsas på följande länkar:

Programmet för kulturveckan är i princip klart men vi reserverar oss för eventuella restriktioner. Håll tummarna för att den går att genomföra som planerat! Mer om kulturveckan kommer efter hand att publiceras på denna hemsida och föreningens Facebook-sida. Håll ögonen öppna!

Vid årsmötet antogs nya stadgar för föreningen. Bland annat har föreningens namn ändrats till det mer tidsenliga Rasbo Kulturförening. De nya stadgarna kan läsas på följande länk:

Utvalda

KULTURFÖRENINGENS FILMER: Fyra filmer om Rasbos historia och ett författarsamtal.

Kära kulturvänner! Vi har den stora äran att presentera fyra filmer om Rasbo! Berättare är Lars-Erik Karlsson som skrivit boken ”Från forntid till nutid i Rasbo” (2019). Filmerna är gjorda av Helena Andersson Bromander och produktionen står Kulturföreningen, Rasbo pastorat och Rasbo hembygdsgille för.

Del 1: Kulturhistoriska platser på gångavstånd från Gåvsta Skola. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 2: Fattigvård och sjukvård i Rasbo. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 3: Offentlig konst i Rasbo. Klicka på bilden för att spela filmen.

Del 4: Rasbo kyrka. Klicka på bilden för att spela filmen.

Författarsamtal. Klicka på bilden för att spela filmen.

Kulturföreningen har producerat ett digitalt författarsamtal där Sten Hagberg, professor i kulturantropologi, föreståndare för Forum för Afrikastudier samt konsul för Burkina Faso, samtalar med Maria Ripenberg om hennes bok ”Historiens vita fläckar. Om rasismens rötter i Sverige”. Här är filmen, producerad av Helena Andersson Bromander.

2020 går kulturföreningen miste om nästan alla publikintäkter. Du får därför gärna bidra till föreningens Swish-konto om du ser filmen, 123 621 86 48!

Utvalda

Ett annorlunda kulturår i pandemins spår

Efter 2019 års kulturvecka med flera extrasatsningar – Rasbo kulturförenings 20-årsjubileum! – kom 2020 med tvärstopp för all kulturverksamhet. Vi insåg redan i mars att det skulle vara svårt att fortsätta planera för en kulturvecka, vilket innebär att boka stora artister och kända författare samt ordna lokaler och trycka programhäfte. Kulturveckan ställdes därför in.

Ganska snart fann vi dock att det vore avigt att inte kunna ordna något publikt under en sommar just som denna. Hur kunde vi arrangera evenemang ”coronasäkert”?

Vi frågade först Panikteatern om de kunde tänka sig att uppträda utomhus vid Gåvsta Gammelgård för barn, och det gjorde de gärna! Den 27 juni gav de två föreställningar av pjäsen ”Så går ingen kamel” för förtjusta barn, 3-9 år, i begränsad mängd och på lagom avstånd.

Vi vände oss också till våra trogna sångpirater ako & Grosse – Anna-Karin Oldeberg och Anders Grotherus – som varje år uppträder på kulturveckan. De gav två föreställningar för alla barn utanför Gammelgården den 18 juli, som en hyllning till Pippi Långstrump som fyller 75 år i år. Allsång var det mest hela tiden och flera barn gjorde fina soloprestationer i mikrofon. Det dansades och det klappades!

Även de boende på Vigmund hade behov av lite underhållning, resonerade vi – alldeles extra mycket denna sommar då många är isolerade. Duon Ripenberg & Hugardt underhöll 9 juli i trädgården för åhörare på olika uteplatser som fick sig lite jazz och visor till livs.

Vad kunde vi göra mer med tanke på restriktionerna? Idén om att producera film väcktes! Lars-Erik Karlsson, som i fjol släppte boken ”Från forntid till nutid i Rasbo” tillfrågades om han kunde tänka sig berätta om innehållet i sin bok. Resultatet blev fyra filmer om Rasbo: offentlig konst, fattigvård och sjukvård, kulturhistoria samt kyrkan. Filmerna har producerats av Helena Andersson Bromander och publiceras bland annat på kulturföreningens sida på Facebook, hemsidan samt Youtube under augusti-september.

Vi hade från början planer på två författarsamtal under sommaren, men publikrestriktionerna gjorde det omöjliga att arrangera. Ett har dock genomförts digitalt: professor Sten Hagberg samtalar med mig om min bok ”Historiens vita fläckar” som kom 2019. Även den filmen kommer att publiceras under september i kulturföreningens kanaler.

Maria Ripenberg, ordförande

Utvalda

Rasbo kulturvecka 2020 i nytt format

Den ordinarie kulturveckan som har ställts in på grund av pandemin ersätts nu av nya aktiviteter!

Just nu producerar kulturföreningen – som en del i den ”alternativa” kulturveckan 2020 – fyra filmer med Lars-Erik Karlsson med utgångspunkt från hans nya bok ”Från forntid till nutid i Rasbo”. Filmare är Helena Andersson Bromander och filmerna ska vara klara i augusti. De kommer att publiceras på bland annat kulturföreningens hemsida och Facebooksida. Medfinansiärer är Rasbo pastorat och Rasbo Hembygdsgille.

En film med författartema är också på gång och vi planerar för olika utomhusaktiviteter med musik för barn och äldre som går att genomföra under de gällande restriktionerna. Håll ögon och öron öppna!

Om restriktionerna lättar så kan även en del konserter och författarträffar eventuellt genomföras, mer om detta kommer på hemsidan och Facebooksidan.

Vi vill också skapa en fantastisk kulturvecka 2021, välkommen då!

Vill du stödja vår verksamhet och bidra till att vi kan göra dessa aktiviteter och ännu fler i sommar? Bli medlem i föreningen – se sida FÖRENINGEN – BLI MEDLEM. Tack på förhand!

Styrelsen