Rasbo Kulturvecka 2022 – en fullmatad upplevelse!

Rasbo kulturvecka kunde för första gången sedan 2019 genomföras utan några som helst coronarestriktioner. Äntligen kunde bygdespelet hållas igen, och det populära kakkalaset med 107 sorter! Vi kunde också hålla evenemang i flera av socknens kyrkor; i fjol var bara Rasbo kyrka tillräckligt stor för att hålla avstånd i publiken. Det hölls exempelvis morgonandakter – ”God morgon hela dagen” – i Stavby, Rasbo, Rasbokil och Tuna kyrkor i pastoratets regi!

Kakkalaset vid Gåvsta gammelgård, Rasbo

Första musikevenemanget på den inledande söndagen blev en uppskattad ”hemvändarkonsert” för delar av familjen Ericsson – Catharina, violinisten som startade Rasbo kulturvecka 1999, Lennart, som var kyrkomusiker i Rasbo då, och Rebecka – nu vuxen och professionell musiker – cellist och sångerska, samt ytterligare tre musiker: Ludvig Käll, Staffan Alveteg och Torbjörn Alm. Catharina och Lennart Ericsson är numera bosatta i Stockholm och Söderhamn.

Familjen Ericsson i Rasbo kyrka

I Tuna kyrka hade vi på onsdagen glädjen att få lyssna på eminenta Geflekvartetten tillsammans med den engelska klarinettisten Lucy Rugman, virtuos solist i Mozarts klarinettkvintett. Tuna bygdegård hade dagen innan fyllts av publik som ville höra oförlikneliga Bengan Janson, briljant på sitt glittrande dragspel.

Geflekvartetten i Tuna kyrka
Bengan Jansson i Tuna bygdegård

”Cirkustango” framfördes på fredagen i Rasbokils bygdegård av två andra virtuosa och välkända musiker, Matti Andersson och Nils-Erik Sparf. Lördagen bjöd på en uppskattad orgelkonsert med Roland Östblom, tidigare organist i Rasbo pastorat, i Rasbokils kyrka.

Nils-Erik Sparf och Matti Andersson i Rasbokils bygdegård
Roland Östblom vid Strand-orgeln i Rasbokils kyrka

Kulturveckan innehöll förstås klassiska barnaktiviteter som sångstunder i Rasbo och Tuna, i år med duon LongKalsong, efterlängtad dansdag med Uppsala dansakademi och populär målarskola hos Marianne Näslund i Lejsta. Pastoratet ordnade med orgelkul i Tuna kyrka och i Rasbo byggdes insektshotell och letades efter kyrkmöss.

Dansdag utanför Hall 2000 i Gåvsta

Till sist kunde vi på den avslutande söndagen njuta av en enastående finalkonsert i Rasbo kyrka med Eric Bibb – en av världens främsta bluesgitarrister – som hade med sig Glen Scott, Esbjörn Hazelius, Christer Lyssarides, Lamine Cissokho och Ulrika Bibb.

Eric Bibbs finalkonsert i Rasbo kyrka

Under veckan hölls två författarsamtal med Elin Cullhed på Årby slott och med Anna Kåver och Mikael Kurkiala på Frötuna gård, båda modererade av undertecknad. Båda samtalen rörde sig kring existentiella frågor och bråddjupa ämnen.

Elin Cullhed på Årby slott, Rasbokil
Anna Kåver och Mikael Kurkiala på Frötuna gård, Rasbo

För andra året i rad ordnade Rasbo kulturförening en kultur- och trädgårdsdag – ”Öppen grind och port” – som trots den mördande hettan lockade man ur huse för att besöka privata trädgårdar och kommersiella odlingar över hela Rasbo socken. Bland de senare fanns Lisa Björks snittblomsodling Örby sommarflor. Lisa Björk är inte bara kvinnan bakom kulturveckans fina programhäfte, utan också skaparen av alla vackra blombuketter som delades ut till deltagare under kulturveckan.

Öppen grind vid Fridhem, Rasbokil
Öppen port hos Marianne Näslund, Lejsta
Öppet växthus hos familjen Armuand i Saringe, Tuna
Lisa Björk, öppet på Örby sommarflor

Nu är det snart dags att börja planera för Rasbo kulturvecka 2023!

Du som vill bidra till en fortsättning av Kulturveckan vill vi gärna se som medlem.
Årsavgiften är 150 kr/person eller 250 kr/familj.
Du kan också stödja oss med valfri summa.
Betala till Plusgiro 48 57 52-0

eller Swish-konto 123 621 86 48.
OBS: Ange namn och e-postadress i meddelandefältet!

Maria Ripenberg, ordförande Rasbo Kulturförening

Läs mer om Kategorier Okategoriserade