Strålande kulturvecka 2023 i ny dräkt

Varför blev 2023 års upplaga av Rasbo kulturvecka så lyckad? Det ska styrelsen nu utvärdera och dokumentera. För i år testade vi nya grepp och former. Exempelvis avstod vi från den stora slutkonserten i Rasbo kyrka sista söndagen i veckan, för att i stället inleda med något riktigt maffigt. Och när Anders Widmark med trio drog i gång sitt groove i Rasbokils bygdegård var där fullsatt av en ovanligt entusiastisk publik, som sade att de fick mersmak för den kommande veckan! Och inte uteblev publiken heller vid det sista, virtuosa evenemanget i Rasbo kyrka med folkmusikduon Erika & Cecilia och Mats Bergström på gitarr.

Anders Widmark trio
Erika & Cecilia och Mats Bergström ”Någonstans i rymden”

Däremellan var intresset lika högt. Vid konserten Kulning & klassiskt i Årby slott var det fullt med publik som njöt av kontrabasisten Per Björkling (uppvuxen i Rasbokil) och franska cellisten Laura Martin, båda verksamma musiker i Finland. Tillsammans med Stavbybon Pia Holmqvists kulning och sång blev det till en magisk kväll vid brasan i Riddarsalen med stormen Hans utanför knuten. Laggafilmaren Peter Östlunds prisbelönta filmskapande gav ytterligare en poetisk dimension till kulturveckan, på Stavby bio.

Pia Holmqvist, Laura Martin och Per Björkling
Filmkväll ”Ekerwald – bildning och lust”

Författaraftonen på Frötuna med högläsning och berättande av Nina Hemmingsson blev ett mycket uppskattat inslag, medan veckans absolut mest fullsatta kväll var showen med Jacke Sjödin i Tuna bygdegård.

Nina Hemmingsson
Jacke Sjödin ”Showkväll”

Även barnens evenemang var populära. Longkalsong fyllde salarna med ivriga, sjungande och dansande förskolebarn, Felix Luttingers breakdancelektion var fulltecknad och till pjäsen Lyxskräp i Rasbokils bygdegård kom hela 50 barn och vuxna.

Duon LongKalsong i Rasbo församlingshem
Felix Luttinger ”Bboy Ghalen” i Hall 2000
Teater Essence, ”Lyxskräp”

Därtill underhöll uppskattade Trubadurerna som vanligt på Vigmund, Rasbo Rödakorskrets kakkalas drog många fikasugna och Rasbokils Hembygdsförening firade föreningens 80 årsjubileum på hembygdsdagen i Kölinge. Rasbo pastorat fyllde Rasbo församlingshem med poesi, barockmusik och ikoner samt lockade barn till bus med kyrkmössen. Stavby församlingshem ordnade trädgårdskafé och i Alphyddan, Rasbo kyrka, kunde man prova växtfärgning. Fyra morgonandakter hölls.

Trubadurerna på Vigmund
Några få av Kakkalasets välfyllda fat
Rasbokils Hembygdsförenings exposé över de 80 årens verksamhet
Klassisk musik vid ”Elegi på en lantlig kyrkogård”
Folke T Olofsson läser sina dikter vid ”Elegi på en lantlig kyrkogård”
Ikonutställning vid ”Elegi på en lantlig kyrkogård”

Veckan avslutades storstilat med traditionsenligt bygdespel i dagarna tre.

Rasbo spelmanslag underhåller vid Bygdespelet
Bygdespelet vid Gåvsta gammelgård
Bygdespelet vid Gåvsta gammelgård

Vi njuter av minnena från veckan som gick och kavlar sakta upp ärmarna inför nästa. Vad skulle ni vilja se och göra? Hör av er till oss, se fliken ”Föreningen/Styrelsen”!

Välkommen med ditt stöd till vår verksamhet, som gör att vi kan fortsätta att arrangera den årliga kulturveckan! Årsavgiften är 150 kr/person eller 250 kr/familj. Du kan också stödja oss med valfri summa. Betala till Plusgiro 48 57 52-0 eller Swish-konto 123 621 86 48.
OBS: Ange namn och e-postadress i meddelandefältet!

Maria Ripenberg, ordförande

Läs mer om Kategorier Okategoriserade