Aktuellt

Kulturveckan uppmärksammas i media

Redan innan Kulturveckan 2017 har dragit igång på allvar har dagspressen uppmärksammat årets händelser. Klicka på bilderna för att se i större format.

Artikel i tidningen Land, juli 2017
Artikel i Uppsalatidningen, juli 2017
Artikel i UNT, juli 2017 (PDF)

Protokoll från årsmötet

Protokollet från årsmötet i mars 2017 finns att ladda ned på sidan Protokoll

Årets styrelse utsedd

Vid årsmötet den 26 mars utsågs styrelsen för det kommande året. Den presenteras i sin helhet på sidan Styrelsen

Rasbo kulturvecka 2016

Årets kulturvecka, den 16 i ordningen, inleddes med tre vackra kvällar bygdespel som trots ”repris” av förra årets spel ” Storklockan ringde efter mor ” drog fulla hus med en entusiastisk publik.

Bygdespelet firade i år 20-årsjubileum.

Lars-Erik Karlsson ledde på lördagen en mycket uppskattad bygdevandring med ca 35 deltagare mellan byggnaderna runt Rasbo kyrka.

Hembygdsdagen vid Hembygdsgården i Kölinge Rasbokil inleddes med friluftsgudstjänst med kyrkoherde Lorentz Ståhlberg följt av tipspromenad med bl.a. föremål från museet. Slutligen berättade trädgårdsutbildade Tina Ahlström om mormors- och torpväxter på ett mycket uppskattat vis.

Författaraftnarna i Stora magasinet på Frötuna bjöd på två intressanta föreläsningar med viss anknytning till bygden. På måndagen pratade Claes Melin om den bok ”Nykterist med sinne för brännvin” som han skrivit om sin morfars far H.W. Söderman som grundade Uppsala ångkvarn på 1860-talet. På torsdagskvällen berättade Carola Hansson Boëthius fascinerande om sin romantriptyk om familjen Tolstoy. Sextiofem respektive 45 åhörare närvarade.

Tisdagens melodikryss i Stavhalla med Mattias Jansson och Stefan Larsson genomfördes en ovanligt kall men torr kväll för årstiden. Humöret hos både spelmän och publiken på ca 100 personer lät sig dock inte påverkas utan både musikanter och publik slängde käft med gott humör…

På onsdagen uppträdde ako & Grosse med sångpiraterna i Rasbo församlingshem och Tuna kyrkstuga. Båda föreställningarna uppskattades mycket av de 40 barnen och 20 vuxna i Rasbo och de 28 barnen och 16 vuxna i Tuna.

På onsdagskvällen var det ”återbesök” i Bokaren med Andreas Hennius. Femtiofem mycket intresserad åhörarna kunde notera att våra ”egna arkeologer” Lars-Erik Karlsson och Kristina Jansson varit mycket aktiva under utgrävningarna.

Pubaftonen med Börje Tull drog tyvärr alldeles för liten men entusiastisk publik. Svår konkurrens från OS och damfotbollen bidrog säkert.

Rasbo rödakorskrets Kaffe med krus drog som vanligt stor publik med 400 plus betalande som lät sig väl smaka av de ca 12000 ( 106 sorter ) kakorna i det vackra men blåsiga vädret. Intäkterna går som vanlig oavkortat till Röda korsets , fram för allt, lokala verksamhet på bl.a. Vigmund.

Konstutställningen i Hall 2000 hade samlat 12 utställare bl.a. verk av barnen i Marianne Näslunds målarskurs. Totalt besöktes utställningen av ca. 150 personer

Årets orgelkonsert i Rasbokils kyrka på lördagkvällen bjöd på Kristina Shtegman och Håkan Bäfve. Tyvärr hade sångerskan Yana Mangi blivit sjuk men duon Kristina och Håkan gjorde som vanligt en mycket lyckad insats.

Sista dagen inleddes med Rasbo hembygdsdag och friluftsgudstjänst, som i år fick flytta inomhus. Malin Forsvall och Karin Tenggren framförde folkvisor till ackompanjemang av fiol och flöjt. Sist invigdes det från Långbacken Långbacka Jans minnesmärke och Spelmanslaget spelade.

På söndagkvällen slutkonsert i Rasbo kyrka med Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson som uppträdde med en hyllning till Alice Babs under rubriken ” Mamma & Idol ”. Efter denna ”feel good” musik lämnade alla de ca 150 besökarna ( många 40-50 -talister ) kyrkan med ett leende på läpparna och kände sig säkert 30 år yngre.

Sammantaget en lyckad kulturvecka med bra deltagande trots en svår konkurrens från bl.a. OS

Claes Mörlin
Ordf. Rasbo Kulturförening

Rasbo Kulturvecka 2016: några höjdpunkter ur programmet

KULTURVECKAN I RASBO 5–14 AUGUSTI 2016
RASBO, RASBOKIL, STAVBY, TUNA

Bygdespelet Storklockan ringde efter mor med Rasbo bygdespelare.

Gammelgården Rasbo. Se separat annons
Fredag 5/8 kl 18:30
Lördag 6/8 kl 18:00
Söndag 7/8 kl 18:00

Författarafton med Claes Melin som berättar om Nykteristen som hade sinne för brännvin, den stora entreprenören H W Söderman.

Stora magasinet, Frötuna, Rasbo
Måndag, 8/8 kl 19.00

Melodikryss med Mattias Jansson och Stefan Larsson. En rolig och lekfull musikfrågesport.

Stavhalla, Stavby
Tisdag 9/8 kl 18:30

Sångpiraterna med ako och Grosse reser igen!

Onsdag 10/8
Församlingshemmet i Rasbo kl 11.00, Tuna kyrkstuga kl 13.00

Författarafton med Carola Hansson Boëthius som berättar om sin senaste bok om familjen Tolstoj.

Stora magasinet, Frötuna, Rasbo
Torsdag 11/8 kl 19.00

Pubafton med bandet Börje Tull som bjuder på en spännand musikalisk mix.

Timmerkojan, Tuna
Fredag 12/8 kl 19.30

Finalkonsert med Titti Sjöblom och Ehrling Eliasson bjuder på en resa genom Alice fantastiska musikliv.

Rasbo kyrka
Söndag 14/8 kl 18.00
Övrigt program under Kulturveckan, se Program för Kulturveckan 2016

Speldagar 2016

I år spelas bygdespelet 5, 6 och 7 augusti.

BOKNINGSTELEFON: 018-368128 eller 0730-413436, 0702-608627