Aktuellt

Information om föreningens åtgärder för skydd av personuppgifter

Inom kulturföreningen behandlar vi ett antal personuppgifter. De används bland annat till att hålla ordning i register över artister, leverantörer, sponsorer, förtroendevalda och medlemmar, söka ekonomiskt stöd och arrangera den årliga kulturveckan.

Det finns särskilda regler för hur personuppgifter ska hanteras på ett tryggt och säkert sätt. Den 25 maj 2018 kommer personuppgiftslagen ersättas av den nya dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR), vilket gör att kraven förändras något. Med anledning av dessa förändringar har föreningens styrelse utarbetat och fastställt en integritetspolicy. Den beskriver mer utförligt hur och varför vi sparar dina personuppgifter samt vilka rättigheter du har.

Du kan läsa föreningens integritetspolicy här (PDF).

Publicerat 2018-05-20
Styrelsen för Kulturföreningen i Rasbo kommundel

Författarafton med Björn Ranelid måndag 6 augusti


Björn Ranelid ger i höst ut sin trettiofjärde bok. Han har skrivit cirka 800 artiklar, essäer och krönikor och han har gjort åtminstone 3500 framträdanden inför publik, vilket torde vara ett rekord bland författare i Sverige. Han har tilldelats många stora priser och utmärkelser, bland annat Augustpriset, Aftonbladets kulturpris, Samfundet De Nios pris, Malmö stads kulturpris, Region Skånes stora kulturpris, Bernspriset, det första Lars Ahlin stipendiet, Ystads stads kulturpris. Lärarnas Riksförbund har instiftat Björn Ranelid-priset och han har en egen författarskola.

Den 14:e april i år fick han det svenska språkförsvarets hederspris. Han är den enda medborgaren i Sverige som medverkat i alla de största produktionerna i Sveriges Television och TV4: Stjärnorna på slottet, Melodifestivalens final, Let’s Dance, På spåret, Kontrapunkt, Skavlan (tre gånger), Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg, Parneviks, Lars Lerins program, dokumentären Björn Ranelid – Människan och ordet i Sveriges Television, Arga snickaren VIP, Malou von Siwers (fjorton gånger), Kändisbarnvakten.

Måndag 6/8 kl. 19.00, Stora magasinet, Frötuna.
Entré kredit-/betalkort, Swish eller kontant.

Jazzkväll tisdag 7 augusti

Ulf Johansson Werre Dixie Nouveaux

Ulf Johansson Werre har av kritiker i Sverige och internationellt fått omdömet världsklass för såväl sitt piano- som trombonespel. Han har spelat med många av jazzens storheter och är konstnärlig ledare för Uppsala University Jazz Orchestra. Ulf rör sig fritt i olika genrer och älskar och respekterar allt från New Orleans till modern crossover samt inkorporerar även bearbetningar av klassisk musik i sina konserter.

Orkestern UJW DN är handplockad och representerar olika generationers professionella jazzmusiker med kärlek till den odödliga 20-talsjazzen. De enskilda musikerna tillhör eliten i sina respektive åldersgrupper och blir till en helhetsupplevelse under Ulf JW:s karismatiska ledarskap.

UJW DN visar att den klassiska jazzen är i högsta grad levande och accentuerar detta med att presentera nya kompositioner i samklang med traditionen. Publiken tas med på en resa från ragtime, New Orleans, Chicago, New York till Sverige och Uppsala. De levandegör profiler som Louis Armstrong, Fats Waller, James P Johnson, Jack Teagarden, Bix Beiderbecke, Duke Ellington samt nytt material på ett unikt sätt.

Kapellmästare, trombone, piano, sång – Ulf Johansson Werre
Saxofon, klarinett – Klas Lindquist
Trumpet, kornett – Erik Tengholm
Banjo – Uno Dvärby
Bastuba – Niklas Eriksson
Slagverk – Oscar Johansson Werre

Tisdag 7/8 kl. 19.00, Rasbokils bygdegård.
Entré kredit-/betalkort, Swish eller kontant.

Fröken Elvis onsdag 8 augusti

Foto: Sabina Donsér

Elvis är King! Och nu är han något ännu bättre: Fröken…!

Elvis låtar, i nya arrangemang, och med nya svenska översättningar. Ensuccéföreställning med humor, värme, lite allvar och med mycket musik och kärlek. Sedan debutalbumet Elvis på svenska som kom för två vårar sedan har Fröken Elvis översköljts av förfrågningar; bokningarna sträcker sig en bra bit in i 2019 och de fortsätter att synas på allt från festivaler och folkparker till teatrar och events.

Deras andra fullängdare Kungen och vi hade release juni 2017 och innehåller både adaptioner av kungens material och helt nyskrivna låtar där småstadsromantik och knäckebrödssmulor av svenskt vemod smyger sig in.

Sen starten har fröknarna:
– turnerat i USA, England, Färöarna och Marocko (!)
– Spelat för utsålda hus på Stadsteatern i Stockholm.
– Slagit publikrekord på flertalet spelställen, bl a under en lunchkonsert i Kungsan med Parkteatern.
– Legat som nr 19 på försäljningslistan i Sverige av album, och på Spotifys virala topplista – med två låtar.
– Spelat i liveradio, suttit i flera morgonsoffor i teve och slagit klickrekord på nätet.

Fröken Elvis är:

Camilla Fritzén – Leadsång, manus, översättning
Maria Olsson – trumset, slagverk
Sanna Andersson – Bas, gitarr, munspel, piano, körsång
Josefin Berge – gitarr, mandolin, kör
Lisa Bodelius – bas, trombon, piano, körsång, översättning

Onsdag 8/8 kl. 19.00, Tuna bygdegård.
Entré kredit-/betalkort, Swish eller kontant.

Deckarafton torsdag 9 augusti

Foto: Idha Lindhag

Kjell Eriksson är författare och trädgårdsmästare från Uppsala, numera bosatt i Brasilien.

Hans böcker har sålts till Finland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Tyskland, Italien, Norge, Danmark, Bulgarien, Polen, Tjeckien, Ungern, Spanien, Turkiet och USA. År 2017 tilldelades han Fridegårdsstipendiet som delas ut av Uppsala kommun. 2013 tilldelades han fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris för sitt författarskap.

Öppen grav som gavs ut hösten 2009 skulle vara den sista och avslutande delen i serien om Ann Lindell vid Uppsalapolisen. Sju av de tidigare nominerades till Årets deckare av Deckarakademin. Prinsessan av Burundi utsågs till bästa svenska deckare 2002. För den allra första boken om Ann Lindell, Den upplysta stigen (1999), belönades han med Svenska Deckarakademins debutantpris. Just nu skriver Kjell Eriksson på den 11:e kriminalromanen om Ann Lindell. Den utspelar sig nordöst om Uppsala.

Hösten 2012 kom hans självbiografi Simma i mörker: En självbiografisk klassresa och den första delen i en ny deckarserie om kommissarie Santos i Brasilien, Spetsad, utkom i april 2013 och uppföljaren Smärta 2014. År 2015 fick han stor uppmärksamhet för sin roman om spanska inbördeskriget – Att skjuta hästar.
Hösten 2017 gav han ut romanen Verandarevolutionären.

Foto: Göran Segeholm

Inger Frimansson är en av Sveriges främsta författare när det gäller psykologiska thrillers. Under många år arbetade hon som journalist. Hon debuterade skönlitterärt 1984 men sitt verkliga genombrott fick hon 1998 med romanen ”God natt min älskade”. Den utsågs av Svenska Deckarakademin till årets bästa svenska kriminalroman. Juryns motivering: ”En psykologisk thriller om vettlöshet och hämnd
som inte på länge släpper sitt grepp om läsaren.” Två gånger har hon tilldelats detta prestigefyllda pris. Andra gången var 2005 för uppföljaren ”Skuggan i vattnet”.

Inger Frimansson har gett ut ett 40-tal böcker. Hon skriver inom olika genrer, allt från romaner och noveller till ungdomsböcker och lyrik. Hennes böcker har sålts till 16 olika länder, bland annat USA, Kina, Ryssland, Tyskland, Japan, Spanien och Frankrike.

Hon har en förmåga att med små medel skapa en krypande känsla av rädsla och obehag. Den lunga vardagliga ytan kan plötsligt brytas av de mest skrämmande och gastkramande händelser. I Inger Frimanssons böcker går ingen säker – inte ens läsaren.

Hennes senaste roman heter ”De sista rummen” och kom ut i april i år.

Foto: Staffan Björklund

Lilian Fredriksson har varit lärare vid Sigtunaskolan i svenska, religion och spanska. Tillsammans med sin man Karl G Fredriksson startade hon Regina konsult AB 1982. De hade en omfattande översättnings- och kritikerverksamhet samt eget författarskap där de tillsammans eller enskilt översatt ett stort antal böcker, både fack- och prosaböcker. De har författat ett tjugotal fackböcker, bland annat om Uppsala, pilgrimsleden El Camino, en krönika om kattens historia och Nåd och straff (om religion och deckare). Flera av översättningarna och de litterära verken är prisbelönta, bland annat Nåd och straff samt Där själva kajorna tala latin.

Tillsammans har Lilian och Karl haft många bejublade kåserier och presentationer av litteratur och reseskildringar i olika sammanhang. Efter Karls bortgång 2015 fortsätter Lilian deras arbete och har bland annat givit ut boken Pärlor och märkvärdigheter i Uppsala tillsammans med författaren Lars-Åke Skagegård 2016.

Lilian Fredriksson är ledamot av Svenska Deckarakademin, medlem i Rotary, Maria Orden och Damsällskapet Concordia samt Pelle Svanslössällskapet.

Torsdag 9/8 kl. 19.00, Stora magasinet, Frötuna.
Entré kredit-/betalkort, Swish eller kontant.

Årets styrelse utsedd

Kulturföreningen har hållit årsmöte och 2018 års styrelse har valts, och presenteras på sidan Styrelsen →

Rasbo kulturvecka 2018

Nu är planeringen för årets kulturvecka i full gång!

2018 års kulturvecka genomförs från och med fredag den 3 augusti till och med söndag den 12 augusti. Boka dessa datum i era kalendrar!

Kulturföreningen lovar att årets program kommer att bli både intressant och varierat. Som tidigare år finns det någonting för alla smaker. Naturligtvis är det en utmaning att ”toppa” den fantastiska veckan 2017, med den fina slutkonserten som höjdpunkt.
Vi tror att det kommande programmet inte gör er besvikna. Håll utkik efter årets programblad som beräknas komma ut i juni. Sprid informationen till alla ni känner och känn er varmt välkomna!

Styrelsen

Rasbo kulturvecka 2017 – sammanfattning

Ett urval av det stora antalet aktiviteter år 2017:

(Artikel i Ristaren, september 2017)
Årets kulturvecka som besöktes av mer än 2 000 personer hade en uppsjö av olika aktiviteter att ta del av. Vad sägs om bygdespel, kakkalas, författaraftnar, konstutställningar, aktiviteter vid våra hembygdsgårdar, bygdegårdar och kyrkor med musikunderhållning och föredrag av varierande slag!

Kulturföreningen har gjort ett fantastiskt stort arbete med det digra program som presenterades och Rasbo i Samverkan kan bara säga ETT STORT TACK!

Utsålda hus med mer än 1 000 besökare fick uppleva tre fantastiska föreställningar trots blöta både för skådespelare och publik. Årets bygdespel (”I grevens tid”) började med regn de första dagarna men slutade med sol på söndagen.
Trots detta var alla glada och nöjda. Skådespelarna blev blöta (fogden fick dessutom en spann mjölk över sig), men åstadkom ändå en fantastisk föreställning!

Måndagens författarafton på Frötuna bjöd på en något annorlunda beskrivning av så kallade ”fula ord”, som författaren Bengt Dagrin har forskat i de senaste 35 åren. Allt som han skrivit har publicerats i ett antal böcker där man kan läsa och få förklaringar av betydelsen kring de ”fula orden” under olika sekel, tillbaka i tiden.

Rundvandring på Lydinge säteri samlade på tisdagen drygt 80 personer vilka fick lyssna till ägaren Ola Månsson som berättade Lydinges historia fram till dagens verksamhet, som innebär att man kan hyra både stallplats och bostad. I ”gamla verkstan” underhöll Heidi Baier med berättelser och sånger av Dan Andersson.

En musiklek ”melodikryss” för nästan 100 personer till dragspel och gitarr med sång, framfört av Mattias Jansson och Stefan Larsson, gick av stapeln i Stavhalla, Stavby. Kristina Jansson och Erling Löfgren med flera hade knåpat ihop musikfrågorna och många fina priser från Viking Line och Eckerölinjen delades ut till vinnarna.

Maja Hagerman gästade Frötuna på torsdagen och pratade om sin bok, Käraste Herman, som handlar om rasbiologen Herman Lundborg och hans metoder för rasundersökning. Drygt 80 personer kom för att lyssna på den omtyckta författaren.
Rasbobygdens Röda Kors serverar alltid kaffe vid författaraftnarna, och så även i år.

Fredagskvällen i Timmerkojan bjöd på irländsk musik av gruppen Aróir. God mat och härlig stämning.

Årets kakkalas var nära rekordstort med över 112 sorters olika kakor med minst 100 kakor av varje sort bakade av flitiga kvinnor och män i bygden. Stort tack till dem alla! Totalt konsumerades således minst 11 000 – 12 000 kakor under två timmar av 500+ personer i det fina vädret på lördagen. Bara smulor på ett fat återstod konstaterade Röda Korsets styrelse nöjt och Rasbobygdens Rödakorskrets kunde ännu en gång bidraga till lokala och internationella humanitära insatser.

Finalen på söndagen i Rasbo kyrka är ett musikaliskt minne som dröjer sig kvar. Att få höra Malena Ernman och Mats Bergström trollbinda en fullsatt kyrka blev en lyckad avslutning på Rasbo Kulturvecka 2017.

Så här skrev UNT om finalkonserten:

Rasbo kulturvecka avslutades på söndagskvällen på ett enastående sätt; drygt 400 personer samlades i Rasbo vackra 1100-talskyrka för att lyssna till Malena Ernman och hennes ständige ackompanjatör Mats Bergström. Malena Ernman är något av ett musikaliskt fenomen. Hon är en framstående operasångerska men är hemmastadd i nästan alla musikgenrer.

Det är unikt för operaartister för det är svårt att anpassa en operaröst till något annat. Hon har ett förbluffande stort tonomfång som gör att hon kan sjunga såväl mezzosopran som sopran och de låga tonerna ger också dramatiska möjligheter; rätt som det är går hon djupt ner i registret och blir plötsligt hotfullt allvarlig. Med sin skådespelarbegåvning, sin humoristiska ådra och sin obetalbara mimik därtill har hon det bäddat för framgång inom snart sagt vilken genre som helst.

Vid sin sida har hon sin samarbetspartner sedan 25 år, gitarristen Mats Bergström, för som hon själv sa. ”ingen annan duger”. Samspelet mellan dem är en fröjd att åse och åhöra och man är beredd att svära på att deras dialog är helt spontan och improviserad.

Söndagskvällens program spände över vida musikvidder. Från innerligt framförda folkvisor, via opera till Cornelis Vreeswijk till jazz till mera opera. Det underliga är att allt hon sjunger verkar tillhöra hennes specialområde. Om man utan att känna till henne hörde henne sjunga Vreeswijks ”Du” skulle man ta henne för ett nytt stjärnskott i skaran av Cornelisuttolkare, och hörde man henne under samma förutsättning i Ellingtons Almighty God skulle man undra vem denna lysande jazzvokalist kunde vara. Nils Landgrens jazzigt lyriska tonsättning av Shakespeares ”Shall I compare thee” passade henne perfekt och hennes tolkning av Lars Forssells dikt ”Röda höst” i Bo Nilssons tonsättning var suverän, inlevelserik och precis lagom känslosam.

Efter ett instrumentellt mellanspel då Mats Bergström framförde en ekvilibristisk Grande Ouvertyr i Rossinis anda av Giuliani blev det, givetvis, mer opera. Vi fick höra Cherubins aria ”Non sò più cosa son” ur Figaros bröllop, Laurettas aria ”O mio babbino caro” ur Gianni Schicchi och Carmens ”Habanera” och ”Seguidilla”. Efter dessa Ernmanska paradnummer, en enkel visa som avslutning: Portugals vinnande
bidrag i Eurovision Song Contest, ”Amar pelos dois”.

Men slut var det ändå inte förrän efter tre extranummer: Rosinas aria ”Una voce poco fa” ur Barberaren, Kents ”Välkommen hit” och, förstås, ”La voix”.

Per A F Åberg

 

Några ytterligare aktiviteter under veckan:

Fornparksvandring vid Gammel-Gränome genomfördes på lördagen den 5 augusti. En intresserad skara hade samlats och fick sakkunnig guidning av Olands Hembygdsgille.

Rasbokils Hembygdförenings hembygdsdag med tema indelta soldater söndagen den 6 augusti vid hembygdsgården i Kölinge. Efter den traditionella friluftsgudstjänsten serverades ärtsoppa med pannkakor och punsch. Deltagarna kunde besöka soldattorpet och svara på kluriga frågor om indelningsverket med mera. Ett föredrag om socknens soldattorp, ett material som bland annat tagits fram under en studiecirkel under året, avslutade en ganska välbesökt hembygdsdag.

Våga-sjungagruppens sångstund ”Vi minns vårt 60 tal” under ledning av Jimmy Fredriksson genomfördes på äldreboendet Vigmund tisdagen den 8 augusti.

Anna-Karin ”ako” Nytell Oldeberg och Anders ”Grosse” Grotherus hade ett mycket uppskattat program ”sånger i det gröna” för den allra yngsta publiken i Rasbo församlingshem och Tuna kyrkstuga onsdagen den 9 augusti. Full fart och glada barn som verkligen tog chansen att sjunga ut för full hals!

Barnens dag i Svenska kyrkans regi genomfördes fredagen den 11 augusti utanför Hall 2000. Man hade dukat fram grillen och ordnat med trevliga aktiviteter för barn och familjer. Till ”Barnens loppis” i hallen kunde alla barn lämna leksaker, barnböcker etc. Pengarna gick till Svenska kyrkans insamling för barn i nöd.

Konsert och visning av Strandorgeln i Rasbokils kyrka på lördagen den 12 augusti drog en intresserad skara. Kantor Roland Östblom och orgelbyggaren Tomas Svenske berättade om orgelns historia, förklarade hur den är konstruerad och visade olika sorters pipor samt orgelns innanmäte. Organisten Rickard Backlund framförde som avslutning ett varierat musikprogram som visade vad orgeln förmår.

Rasbo Hembygdsgilles hembygdsdag på gammelgården i Gåvsta söndagen den 13 augusti började med friluftsgudstjänst och kyrkkaffe. Sedan hade man en verklig publikmagnet: Ewert Ljusberg, som underhöll en uppskattande publik med visor och
allehanda historier.

Övriga aktiviteter och programpunkter framgår av programbladet för 2017 års kulturvecka.

Kulturveckan uppmärksammas i media

Redan innan Kulturveckan 2017 har dragit igång på allvar har dagspressen uppmärksammat årets händelser. Klicka på bilderna för att se i större format.

Artikel i tidningen Land, juli 2017
Artikel i Uppsalatidningen, juli 2017
Artikel i UNT, juli 2017 (PDF)