Aktuellt

Årsmöte i kulturföreningen

Föreningen kallar medlemmar och övriga intresserade till årsmöte, som hålls söndagen den 24 mars klockan 15:00 i Alphyddan, Gåvsta.
Kulturveckan år 2018 var spännande, med ett varierat och rikt innehåll. Vid årsmötet redovisas genomförd verksamhet och föreningens ekonomi. Val sker till befattningar i föreningens styrelse, där vi gärna ser nya intresserade krafter som vill bidra till ett fortsatt rikt kulturutbud. Var med och hjälp till!

Vi kommer också att redovisa planeringen för årets kulturvecka, som genomförs för tjugonde gången. Vi kan lova ett ännu mer varierat innehåll för alla smaker!
Föreningen bjuder på enkel förtäring efter årsmötet.

Varmt välkomna!
Styrelsen

Rasbo kulturvecka 2019

Nu är planeringen för nästa kulturvecka i full gång!

2019 års kulturvecka genomförs från och med fredag den 9 augusti till och med söndag den 18 augusti. Boka dessa datum i era kalendrar!

Kulturföreningen arbetar som tidigare år på ett intressant och varierat program för alla åldrar och smaker. I somras var det en del nya aktiviteter som riktade sig till barn och unga, bland annat dockteater och ”kulturslingan”, det vill vi utveckla till kommande år. Vi jobbar också med ett varierat utbud av musik- och litteraturevenemang, det hoppas vi ska locka alla, såväl gamla som nya besökare.

År 2019 är det tjugonde gången som vi genomför kulturveckan, detta jubileum ska vi uppmärksamma med särskilda aktiviteter. Mer information om detta kommer i årets programblad som beräknas komma ut i juni. Sprid informationen till alla ni känner!

Varmt välkomna!
Styrelsen

Rasbo kulturvecka 2018 – sammanfattning

Nittonde året av kulturveckan i Rasbo var mer välmatad än tidigare och publiktillströmningen var glädjande stor – vilket gäller både äldre och yngre deltagare.

Bygdespelet
Enligt flerårig tradition inleddes Kulturveckan fredagen den 3 till söndagen den 5 augusti med Bygdespelet ” I grevens tid”. Detta år med betydligt bättre väder och trots repris med god publiktillströmning.

Barn och ungdomssatsningen gav resultat.
Barnteatern med Marielunds dockteater och tillika gårdsdag på Örby på söndagen den 5 augusti lockade stora skaror hänförda barn. Marianne Näslunds målarkurs för barn och ungdomar under veckan, samt dubbla föreställningar med ako och Grosse i ”Sångpiraterna seglar in” i Rasbo respektive Tuna onsdagen den 8 augusti blev som vanligt mycket uppskattade. Barnens dag i kyrkans regi med grillning och aktiviteter genomfördes med sedvanlig glädje fredagen den 10 augusti.

Nytt för i år var ”Kulturslingan” lördagen den 11 augusti, en lätt orientering för hela familjen, med mål att ute i naturen lära sig mer om Rasbos kultur. Väl värt en repris nästa år.

Författaraftnar
Årets författaraftnar inleddes måndagen den 6 augusti med kulturfenomenet Björn Ranelid, som snart ger ut sin 34:e bok, ligger bakom ett stort antal artiklar och framträdanden inför publik samt erhållit flertal kulturpris. Med sin vältalighet på skorrande Malmö-skånska trollband han den månghövdade publiken.

Mycket stor uppskattning rönte även ”Deckaraftonen” torsdagen den 9 augusti med ”hemmasonen” Kjell Eriksson och Inger Frimansson under ledning av deckarakademins Lilian Fredriksson. Mord och andra hemskheter har väl aldrig framstått så idylliskt som under en sommarfager kväll på Frötuna.

Konserter och kyrkomusik
Musikutbudet under veckan var massivt och varierande. Våra lokala musiker, Hedin, Östblom och Bergström, framförde högklassig musik till morgonandakterna under veckan och avslutade med en orgelkonsert i Rasbokils kyrka lördagen den 11 augusti.

Jazzen har också hittat till Rasbo! En bejublad och välbesökt konsert med Ulf Johansson Werres sex-mannaband ”Dixie Nouveau” genomfördes i Rasbokils bygdegård på tisdagen den 7 augusti.

På onsdagen den 8 augusti spelade och sjöng femmannagruppen ”Fröken Elvis” delvis egen musik, men framför allt Elvis låtar med svensk text. Aldrig har väl Tuna bygdegård upplevt 150 vuxna som stampat och framfört så livliga stående ovationer i slutet av ett framträdande!

Något lugnare, men med mycket uppskattad musik uppträdde ”Klaras orkester” på fredagen den 10 augusti i Timmerkojan i Tuna och kvällen efter var det dags för musikafton på Örby med gruppen ”Aroir” som förtjänstfullt hoppat in i all hast.

Musikutbudet avslutades på söndagen den 12 augusti med finalkonserten med Tina Ahlin och Orsa spelmän i en näst intill fullsatt kyrka. Maken till musikalitet, spelglädje och gott humör får man leta efter. Alla som lämnade kyrkan efteråt såg upprymda ut…

Konst och hembygdsevenemang
Helt enligt traditionen genom fördes en rad konstutställningar där Håkan Bäfves konst i tiondeboden väckte speciell uppmärksamhet.

Rasbokils Hembygdsförenings hembygdsdag med fokus på bygdens hemvärn genomfördes söndagen den 5 augusti vid hembygdsgården i Kölinge. Rasbo Hembygdsgilles hembygdsdag på gammelgården i Gåvsta med visning av gillets samlingar genomfördes söndagen den 12 augusti. De genomfördes på traditionellt sätt med friluftsgudstjänst och trevlig samvaro för både hemmavarande och
”hemvändande” i Rasbobygden.

Håkan Bäfve och Josef Ekrelius genomförde en trivsam och uppskattad musikunderhållning på äldreboendet Vigmund tisdagen den 7 augusti.

Kakkalaset
För att klara av detta massiva kulturutbud krävs ett ordentligt kakkalas. Det ägde som vanligt rum på Gåvsta Gammelgård i Röda korsets regi under ganska hård blåst på lördagen den 11 augusti. De ca 450 besökarna fick hålla i sina kakfat ordentligt så att inte kakor och fat blåste bort. Totalt försåldes 105 sorters kakor och risk finns att de ca 13 000 kakorna höjde medelvikten på besökarna avsevärt.

Man inser ju lätt att Kultur är kul! Speciellt när man gör det i samarbete med lokala Hembygdsgillen, Hembygdsgårdar, Rasbo pastorat, UNT, Uppsala kommun och en hel rad sponsorer och får ett sådant gensvar genom publiktillströmningen.

Claes Mörlin
Ordförande

Information om föreningens åtgärder för skydd av personuppgifter

Inom kulturföreningen behandlar vi ett antal personuppgifter. De används bland annat till att hålla ordning i register över artister, leverantörer, sponsorer, förtroendevalda och medlemmar, söka ekonomiskt stöd och arrangera den årliga kulturveckan.

Det finns särskilda regler för hur personuppgifter ska hanteras på ett tryggt och säkert sätt. Den 25 maj 2018 kommer personuppgiftslagen ersättas av den nya dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR), vilket gör att kraven förändras något. Med anledning av dessa förändringar har föreningens styrelse utarbetat och fastställt en integritetspolicy. Den beskriver mer utförligt hur och varför vi sparar dina personuppgifter samt vilka rättigheter du har.

Du kan läsa föreningens integritetspolicy här (PDF).

Publicerat 2018-05-20
Styrelsen för Kulturföreningen i Rasbo kommundel

Författarafton med Björn Ranelid måndag 6 augusti


Björn Ranelid ger i höst ut sin trettiofjärde bok. Han har skrivit cirka 800 artiklar, essäer och krönikor och han har gjort åtminstone 3500 framträdanden inför publik, vilket torde vara ett rekord bland författare i Sverige. Han har tilldelats många stora priser och utmärkelser, bland annat Augustpriset, Aftonbladets kulturpris, Samfundet De Nios pris, Malmö stads kulturpris, Region Skånes stora kulturpris, Bernspriset, det första Lars Ahlin stipendiet, Ystads stads kulturpris. Lärarnas Riksförbund har instiftat Björn Ranelid-priset och han har en egen författarskola.

Den 14:e april i år fick han det svenska språkförsvarets hederspris. Han är den enda medborgaren i Sverige som medverkat i alla de största produktionerna i Sveriges Television och TV4: Stjärnorna på slottet, Melodifestivalens final, Let’s Dance, På spåret, Kontrapunkt, Skavlan (tre gånger), Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg, Parneviks, Lars Lerins program, dokumentären Björn Ranelid – Människan och ordet i Sveriges Television, Arga snickaren VIP, Malou von Siwers (fjorton gånger), Kändisbarnvakten.

Måndag 6/8 kl. 19.00, Stora magasinet, Frötuna.
Entré kredit-/betalkort, Swish eller kontant.

Jazzkväll tisdag 7 augusti

Ulf Johansson Werre Dixie Nouveaux

Ulf Johansson Werre har av kritiker i Sverige och internationellt fått omdömet världsklass för såväl sitt piano- som trombonespel. Han har spelat med många av jazzens storheter och är konstnärlig ledare för Uppsala University Jazz Orchestra. Ulf rör sig fritt i olika genrer och älskar och respekterar allt från New Orleans till modern crossover samt inkorporerar även bearbetningar av klassisk musik i sina konserter.

Orkestern UJW DN är handplockad och representerar olika generationers professionella jazzmusiker med kärlek till den odödliga 20-talsjazzen. De enskilda musikerna tillhör eliten i sina respektive åldersgrupper och blir till en helhetsupplevelse under Ulf JW:s karismatiska ledarskap.

UJW DN visar att den klassiska jazzen är i högsta grad levande och accentuerar detta med att presentera nya kompositioner i samklang med traditionen. Publiken tas med på en resa från ragtime, New Orleans, Chicago, New York till Sverige och Uppsala. De levandegör profiler som Louis Armstrong, Fats Waller, James P Johnson, Jack Teagarden, Bix Beiderbecke, Duke Ellington samt nytt material på ett unikt sätt.

Kapellmästare, trombone, piano, sång – Ulf Johansson Werre
Saxofon, klarinett – Klas Lindquist
Trumpet, kornett – Erik Tengholm
Banjo – Uno Dvärby
Bastuba – Niklas Eriksson
Slagverk – Oscar Johansson Werre

Tisdag 7/8 kl. 19.00, Rasbokils bygdegård.
Entré kredit-/betalkort, Swish eller kontant.

Fröken Elvis onsdag 8 augusti

Foto: Sabina Donsér

Elvis är King! Och nu är han något ännu bättre: Fröken…!

Elvis låtar, i nya arrangemang, och med nya svenska översättningar. Ensuccéföreställning med humor, värme, lite allvar och med mycket musik och kärlek. Sedan debutalbumet Elvis på svenska som kom för två vårar sedan har Fröken Elvis översköljts av förfrågningar; bokningarna sträcker sig en bra bit in i 2019 och de fortsätter att synas på allt från festivaler och folkparker till teatrar och events.

Deras andra fullängdare Kungen och vi hade release juni 2017 och innehåller både adaptioner av kungens material och helt nyskrivna låtar där småstadsromantik och knäckebrödssmulor av svenskt vemod smyger sig in.

Sen starten har fröknarna:
– turnerat i USA, England, Färöarna och Marocko (!)
– Spelat för utsålda hus på Stadsteatern i Stockholm.
– Slagit publikrekord på flertalet spelställen, bl a under en lunchkonsert i Kungsan med Parkteatern.
– Legat som nr 19 på försäljningslistan i Sverige av album, och på Spotifys virala topplista – med två låtar.
– Spelat i liveradio, suttit i flera morgonsoffor i teve och slagit klickrekord på nätet.

Fröken Elvis är:

Camilla Fritzén – Leadsång, manus, översättning
Maria Olsson – trumset, slagverk
Sanna Andersson – Bas, gitarr, munspel, piano, körsång
Josefin Berge – gitarr, mandolin, kör
Lisa Bodelius – bas, trombon, piano, körsång, översättning

Onsdag 8/8 kl. 19.00, Tuna bygdegård.
Entré kredit-/betalkort, Swish eller kontant.

Deckarafton torsdag 9 augusti

Foto: Idha Lindhag

Kjell Eriksson är författare och trädgårdsmästare från Uppsala, numera bosatt i Brasilien.

Hans böcker har sålts till Finland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Tyskland, Italien, Norge, Danmark, Bulgarien, Polen, Tjeckien, Ungern, Spanien, Turkiet och USA. År 2017 tilldelades han Fridegårdsstipendiet som delas ut av Uppsala kommun. 2013 tilldelades han fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris för sitt författarskap.

Öppen grav som gavs ut hösten 2009 skulle vara den sista och avslutande delen i serien om Ann Lindell vid Uppsalapolisen. Sju av de tidigare nominerades till Årets deckare av Deckarakademin. Prinsessan av Burundi utsågs till bästa svenska deckare 2002. För den allra första boken om Ann Lindell, Den upplysta stigen (1999), belönades han med Svenska Deckarakademins debutantpris. Just nu skriver Kjell Eriksson på den 11:e kriminalromanen om Ann Lindell. Den utspelar sig nordöst om Uppsala.

Hösten 2012 kom hans självbiografi Simma i mörker: En självbiografisk klassresa och den första delen i en ny deckarserie om kommissarie Santos i Brasilien, Spetsad, utkom i april 2013 och uppföljaren Smärta 2014. År 2015 fick han stor uppmärksamhet för sin roman om spanska inbördeskriget – Att skjuta hästar.
Hösten 2017 gav han ut romanen Verandarevolutionären.

Foto: Göran Segeholm

Inger Frimansson är en av Sveriges främsta författare när det gäller psykologiska thrillers. Under många år arbetade hon som journalist. Hon debuterade skönlitterärt 1984 men sitt verkliga genombrott fick hon 1998 med romanen ”God natt min älskade”. Den utsågs av Svenska Deckarakademin till årets bästa svenska kriminalroman. Juryns motivering: ”En psykologisk thriller om vettlöshet och hämnd
som inte på länge släpper sitt grepp om läsaren.” Två gånger har hon tilldelats detta prestigefyllda pris. Andra gången var 2005 för uppföljaren ”Skuggan i vattnet”.

Inger Frimansson har gett ut ett 40-tal böcker. Hon skriver inom olika genrer, allt från romaner och noveller till ungdomsböcker och lyrik. Hennes böcker har sålts till 16 olika länder, bland annat USA, Kina, Ryssland, Tyskland, Japan, Spanien och Frankrike.

Hon har en förmåga att med små medel skapa en krypande känsla av rädsla och obehag. Den lunga vardagliga ytan kan plötsligt brytas av de mest skrämmande och gastkramande händelser. I Inger Frimanssons böcker går ingen säker – inte ens läsaren.

Hennes senaste roman heter ”De sista rummen” och kom ut i april i år.

Foto: Staffan Björklund

Lilian Fredriksson har varit lärare vid Sigtunaskolan i svenska, religion och spanska. Tillsammans med sin man Karl G Fredriksson startade hon Regina konsult AB 1982. De hade en omfattande översättnings- och kritikerverksamhet samt eget författarskap där de tillsammans eller enskilt översatt ett stort antal böcker, både fack- och prosaböcker. De har författat ett tjugotal fackböcker, bland annat om Uppsala, pilgrimsleden El Camino, en krönika om kattens historia och Nåd och straff (om religion och deckare). Flera av översättningarna och de litterära verken är prisbelönta, bland annat Nåd och straff samt Där själva kajorna tala latin.

Tillsammans har Lilian och Karl haft många bejublade kåserier och presentationer av litteratur och reseskildringar i olika sammanhang. Efter Karls bortgång 2015 fortsätter Lilian deras arbete och har bland annat givit ut boken Pärlor och märkvärdigheter i Uppsala tillsammans med författaren Lars-Åke Skagegård 2016.

Lilian Fredriksson är ledamot av Svenska Deckarakademin, medlem i Rotary, Maria Orden och Damsällskapet Concordia samt Pelle Svanslössällskapet.

Torsdag 9/8 kl. 19.00, Stora magasinet, Frötuna.
Entré kredit-/betalkort, Swish eller kontant.

Årets styrelse utsedd

Kulturföreningen har hållit årsmöte och 2018 års styrelse har valts, och presenteras på sidan Styrelsen →